Nedräkning till Eksjö Tattoo

Fler bilder

Fakta

Ett tattoo är en fest med musik, färg och rörelse. Marscher och militärmusik, som många förknippar med tattoo, är bara en del. Här ryms allt från folkmusik till popmusik.

Med en månad kvar till premiären av Eksjö International Tattoo 2014 kan arrangörerna konstatera att försäljningen av förköpsbiljetter är rekordstor! Att den färgstarka musikaliska showen firar dubbeljubileum är förmodligen bara en av anledningarna.

Eksjö Tattoo startade för 25 år sedan och årets tattoo blir det tionde i ordningen. Torgny Hansson, före detta musikinspektör vid Försvarsmakten, som dirigerat stora internationella tattoo, är musikalisk ledare  för femte gången i Eksjö. Han menar att Eksjös styrka, förutom kvaliteten, ambitionsnivån och arenans pittoreska inramning i stadskärnan, handlar om lokal stolthet och äkta engagemang.

- Jag har aldrig träffat på organisation med så mycket kunskap, ödmjukhet och genuint intresse. Människorna som jobbar med Eksjö Tattoo har visioner, kompetens och en idealism som gör att arrangemanget bara blir bättre och bättre, säger Torgny.

Bussresor
I marknadsföringen ger TV-sändningen från 2012 års föreställning vind i ryggen och det är också tydligt att målmedveten bearbetning av gruppresearrangörer gett resultat. I Tattookretsar är arrangemanget känt i flera länder.
- Aldrig tidigare har så många förköpsbiljetter sålts så långt i förväg, säger Thomas Samuelsson, producent och arenaansvarig. Hans far var med och startade Hemvärnets musikkår när regementets musikkår lades ner. Ett initiativ som blivit en viktig del av Eksjös unika förutsättningar att arrangera tattoo.
Historiskt, berättar Torgny Hansson, förekom livemusik bara i välbärgade kretsar samt i kyrkan och på dansbanan. I militärstäder med professionella yrkesmusiker blev militärmusiken folkets musik.
- I Eksjö har Hemvärnets musikkår  och vaktparaden fört traditionen vidare och bidragit till att folk än i dag uppskattar militärmusiken, säger han.

Toppkvalitet
Första veckan i augusti anländer drygt 300 musiker till Eksjö. De inkvarteras på Ing2 och bjuder från onsdag till lördag på parader, konserter och en pampig föreställning med koreografiska inslag på Stora Torget. Just nu pågår ett febrilt arbete med praktiska detaljer, logistik och scheman.
Orkestrarna ägnar sig på hemmaplan åt att öva, öva och öva. När de kommer till Eksjö är det toppkvalitet som gäller. Torgny Hansson ser fram emot uppdraget att dirigera orkestrarna. I slutnumret deltar samtliga 300 och programmet i sin helhet lär vara vassare än någonsin.
- Vi har aldrig haft ett så bra och blandat program. Vi har ett spann från unga musiker i Linköpings skolmusikkår till säckpipeblåsare från Skottland. Dessutom har vi lyckats få hit Hans Josefsson som sångsolist, berättar Thomas.

Musikalisk upplevelse
Thore Bäckman, före detta regementschef på I12 och Swedec, är konferencier för tredje gången. Med korta och träffsäkra presentationer lotsar han publiken genom programmet, från första ingångsmarschen till det storslagna finalnumret.
- Jag har ju än så länge bara läst finalen på papper, men jag kan säga att det räckte för att bli tårögd, ler han.
- Militärmusiken ska hjälpa soldaterna att gå i takt, räta på ryggen och är del av ceremoniella traditioner. Men musiken ska också vara en musikalisk upplevelse för den enskilde individen och det hoppas vi kunna förmedla i Eksjö den 7-9 augusti, säger Torgny Hansson.

Eksjö Tattoo International passar hela familjen. För mer information och biljetter www.eksjotattoo.se www.visiteksjo.se


Nu öppnar Filmbyn Småland

EKSJö En proffsig och lekfull utställning som lockar fram barnet i en. Så beskriver man nog enklast Filmbyn Småland, som efter år av förberedelser nu slår upp portarna för allmänheten. Brevet hemifrån har varit på plats och provlekt.

Slättvallen får ställplats

EKSJö Lagom till Filmbyns invigning öppnar en helt ny ställplats för husbilar, bara några hundra meter från det nya besöksmålet. Bakom satsningen står den lokala idrottsföreningen Hjältevad Mariannelunds IS.

Tar pulsen på Eksjöhandeln

EKSJö Som ett led i Eksjö stadsutvecklings strategiarbete har entreprenören Carina Eldåker fått uppdraget att intervjua handlare och fastighetsägare i stadskärnan. Samtalen blir grunden för en nulägesanalys.

Det stora kafferepet

EKSJö Nu är det dags för Eksjöborna och besökare till Eksjö att samlas i ett stort och härligt kafferep – både i Eksjö och i Mariannelund – och vara med när platsen Eksjös egna signaturbulle Eksjöknuten invigs!

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: