Öppna / stäng meny

Nedräkning till Eksjö Tattoo

Fler bilder

Fakta

Ett tattoo är en fest med musik, färg och rörelse. Marscher och militärmusik, som många förknippar med tattoo, är bara en del. Här ryms allt från folkmusik till popmusik.

Med en månad kvar till premiären av Eksjö International Tattoo 2014 kan arrangörerna konstatera att försäljningen av förköpsbiljetter är rekordstor! Att den färgstarka musikaliska showen firar dubbeljubileum är förmodligen bara en av anledningarna.

Eksjö Tattoo startade för 25 år sedan och årets tattoo blir det tionde i ordningen. Torgny Hansson, före detta musikinspektör vid Försvarsmakten, som dirigerat stora internationella tattoo, är musikalisk ledare  för femte gången i Eksjö. Han menar att Eksjös styrka, förutom kvaliteten, ambitionsnivån och arenans pittoreska inramning i stadskärnan, handlar om lokal stolthet och äkta engagemang.

- Jag har aldrig träffat på organisation med så mycket kunskap, ödmjukhet och genuint intresse. Människorna som jobbar med Eksjö Tattoo har visioner, kompetens och en idealism som gör att arrangemanget bara blir bättre och bättre, säger Torgny.

Bussresor
I marknadsföringen ger TV-sändningen från 2012 års föreställning vind i ryggen och det är också tydligt att målmedveten bearbetning av gruppresearrangörer gett resultat. I Tattookretsar är arrangemanget känt i flera länder.
- Aldrig tidigare har så många förköpsbiljetter sålts så långt i förväg, säger Thomas Samuelsson, producent och arenaansvarig. Hans far var med och startade Hemvärnets musikkår när regementets musikkår lades ner. Ett initiativ som blivit en viktig del av Eksjös unika förutsättningar att arrangera tattoo.
Historiskt, berättar Torgny Hansson, förekom livemusik bara i välbärgade kretsar samt i kyrkan och på dansbanan. I militärstäder med professionella yrkesmusiker blev militärmusiken folkets musik.
- I Eksjö har Hemvärnets musikkår  och vaktparaden fört traditionen vidare och bidragit till att folk än i dag uppskattar militärmusiken, säger han.

Toppkvalitet
Första veckan i augusti anländer drygt 300 musiker till Eksjö. De inkvarteras på Ing2 och bjuder från onsdag till lördag på parader, konserter och en pampig föreställning med koreografiska inslag på Stora Torget. Just nu pågår ett febrilt arbete med praktiska detaljer, logistik och scheman.
Orkestrarna ägnar sig på hemmaplan åt att öva, öva och öva. När de kommer till Eksjö är det toppkvalitet som gäller. Torgny Hansson ser fram emot uppdraget att dirigera orkestrarna. I slutnumret deltar samtliga 300 och programmet i sin helhet lär vara vassare än någonsin.
- Vi har aldrig haft ett så bra och blandat program. Vi har ett spann från unga musiker i Linköpings skolmusikkår till säckpipeblåsare från Skottland. Dessutom har vi lyckats få hit Hans Josefsson som sångsolist, berättar Thomas.

Musikalisk upplevelse
Thore Bäckman, före detta regementschef på I12 och Swedec, är konferencier för tredje gången. Med korta och träffsäkra presentationer lotsar han publiken genom programmet, från första ingångsmarschen till det storslagna finalnumret.
- Jag har ju än så länge bara läst finalen på papper, men jag kan säga att det räckte för att bli tårögd, ler han.
- Militärmusiken ska hjälpa soldaterna att gå i takt, räta på ryggen och är del av ceremoniella traditioner. Men musiken ska också vara en musikalisk upplevelse för den enskilde individen och det hoppas vi kunna förmedla i Eksjö den 7-9 augusti, säger Torgny Hansson.

Eksjö Tattoo International passar hela familjen. För mer information och biljetter www.eksjotattoo.se www.visiteksjo.se


Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: