Norrby Ängar öppnar gårdsbutik

Mattias och Ann Hörlén

Fler bilder

  1. Korvar gjorda på kött från Norrby Ängar
  2. Choklad från Chokladverkstan

Fakta

Butiken är öppen året runt fredagar och lördagar kl. 12-18

Vägbeskrivning från Eksjö: Kör förbi Höreda och fortsätt mot Värne. Skyltat från vägen.

Det kravmärkta köttet från Norrby Ängar har hittills sålts i lådor med hemleverans till kunder i närområdet samt Göteborg och Stockholm. Numera kan man också köpa köttet i familjen Hörléns gårdsbutik och galleri.

Den dryga milen från stan ut till butiken är mödan värd. Miljön är både vacker och rogivande, precis så här vill man att djuren ska ha det. Gården som drivs av två generationer Hörlén har numera 40 amkor och 80 ungdjur. Här finns också en växande fårbesättning.

De vita väggarna i det före detta sädesmagasinet är dekorerade med Ann Hörléns egen konst. På bänkarna finns honung från Mellby, choklad från Jönköping och ekologisk rapsolja från Kalmartrakten. Gårdsbutikens hjärta är kyldisken, fylld med Norrby Ängars eget ekologiska kött och gårdens nya sortiment av rökta korvar.

Köttet styckas i Virserum och förädlingen till korv sker hos Hugos Chark i Örserum. Hittills ingår rökta korvar med ört- och löksmak samt ett par olika ölkorvar i sortimentet. Korvarna har mellan 72 och 83 procent köttinnehåll och är helt fria från tillsatser. En salami är på planeringsstadiet liksom en grillkorv, som förutom nötkött från Norrby ska innehålla fläskkött från Ingatorp. Ann och Mattias inleder ett samarbete med Anders Larsson i Högeberg, grisuppfödare med liknande försäljning av köttlådor och isterband från egen gård.
- Det känns väldigt spännande att vi kan hjälpa varandra att nya marknader genom att samarbeta, säger Ann, som i övrigt inte känner någon stress med att utöka sortiment i butiken.
- Det får ta den tid det tar. Sylt och marmelad är på gång men det viktigast är att vi de varor vi tar in passar in i vårt koncept av närproducerad mat med hög kvalitet.

Läs mer på www.norrbyangar.se