Öppna / stäng meny

Nu öppnar Filmbyn Småland

Fler bilder

Fakta

Filmbyn är öppen dagligen från och med 17 juni.

Alla som bor i Eksjö kommun har rabatt på inträdet hela sommaren.

En proffsig och lekfull utställning som lockar fram barnet i en. Så beskriver man nog enklast Filmbyn Småland, som efter år av förberedelser nu slår upp portarna för allmänheten. Brevet hemifrån har varit på plats och provlekt.

Redan när man kliver över tröskeln till det stora röda huset drabbas man av en känsla av overklighet. Takhöjden, de stora glaspartierna i en ombonad men modern kafémiljö där Zedigs glass serverar hemgjord glass, Astridporträttet i graffitti på den stora träväggen och den digitala nedräkningen till utställningen bidrar till en instinktiv undran om vi verkligen befinner oss på det småländska höglandet… Eller har vi plötsligt hamnat i huvudstaden? En blick över axeln ut mot de välbekanta tallarna på sin matta av ljung och blåbärsris blir som ett nyp i armen. Vi är i Mariannelund, på platsen där Emilfilmerna spelades in. Nu ska vi lära oss mer om film!

I den korta inledningsfilmen blandas klassiska filmklipp från Emil, Pippi och Ronja Rövardotter med småländska sommarvyer. Allt till tonerna av Georg Riedels för Filmbyn specialskrivna arrangemang av filmmusiken. I den analoga delen av utställningen möts vi av ett antal inspelningsmiljöer med en otrolig detaljrikedom och precision.

Tanken är att visa hur det gick till att spela in film. Står du på den uppmärkta punkten i golvet och kikar genom kameralinsen så ser du exakt det som finns på filmen. Handelsboden på Saltkråkan är återskapad in i minsta förpackning. Det är bara skådespelarna själva som fattas. Har du lust att själv ta på dig rollen som Tjorvens mamma är det fritt fram. Runt kulissen speglas inspelningsplatsen med kameror, manus, skisser, sminkloge och syateljé.

I Pippis kök, där ”solljuset” strålar in genom fönstret är Lilla Gubben på plats och har ingenting emot att besökarna sitter upp för fotografering. I doktorns mottagning kan vem som helst ta på sig rollen som Emil och köra i huvudet i soppskålen, säga ”Tackar bra!” och slå huvudet i skrivbordskanten. Vid varje filmmiljö finns en skärm med ett antal inspelade intervjuer med skådespelare, regissörer, regiassistenter mm. Här kan man bland annat få veta allt om hur det gick till när Hanna Zetterberg som spelade Ronja Rövardotter och Dan Håfström, som spelade Birk, kidnappade regissören Tage Danielsson!

En trappa upp väntar den interaktiva delen av utställningen. Här kliver du rakt in i en digital Katthultsmiljö, där Emil står redo att hissa upp dig i flaggstången. Den virtuella soppskålen på huvudet slår du sönder med en lätt bugning eller en snabb spiskroksrörelse. Hoppa över helvetesgapet, sjung karaoke till filmmusiken och testa dina Astrid Lindgren-kunskaper. Kort sagt här finns något för alla: för den som vill sjunga och leka och för den som vill grotta ner sig i detaljkunskap kring filmerna. Eller varför inte båda? Planera in ett besök i sommar!

  

 

 

 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: