Öppna / stäng meny

Nya utställningar i Barnfilmbyn

Fler bilder

Fakta

Barnfilmbyhuset är öppet tisdag till söndag kl. 11-18 till och med 30 augusti.

När Barnfilmbyhuset nu öppnar för säsongen invigs två nya utställningar: En om Stig Lasseby, animatören bakom filmen om Pelle Svanslös, och en om den senaste Astrid Lindgrenfilmen Emil & Ida i Lönneberga.

Hösten 2013 hade den animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga världspremiär i Mariannelund. Ett år senare fick Emilkraften och Barnfilmbyn ta emot en samling av Stig Lassebys originalteckningar från filmen om Pelle Svanslös. De båda händelserna visar att Barnfilmbyn redan är en etablerad aktör inom svensk barnfilm. De gav också projektledningen  två nya utställningsidéer.

Parallellt med att planerna för det stora besöksmålet tar form inför öppningen 2016, hålls det tillfälliga Barnfilmbyhuset öppet för besökare under hela sommaren. Här kan man precis som i fjol få en glimt av hur de lokala inspelningarna av Emilfilmerna gick till på 1970-talet och nu kan man alltså också få veta mer om filmen om Pelle Svanslös från 1981.

– Stig Lasseby flyttade så småningom till Edshult och blev Eksjö kommuns första riktiga kontakt med animationen. Hans engagemang och kontaktnät har betytt oerhört mycket för animationsutbildningarna i Eksjö som är vår egen koppling till animation. Därför vill vi gärna berätta om honom, säger projektledare Robert Glader och utställningsproducent May-Greth Rogerstam.
– Samtidigt får vi möjlighet att visa vilket hantverk filmskapande är. För en sekunds film krävdes 27 bilder som alla ritades för hand.

I den svarta korridoren i husets bottenplan finns en detaljerad redogörelse för hur Emils hyss 325, paltsmeten och lilla Idas försök att göra hyss hamnade på film. Utställningen bygger på intervjuer med de tre regissörerna Per Åhlin, Alicja Jaworski Björk och Lasse Persson samt unikt material från produktionen.

– Inför utställningen har vi fört dialog med Saltkråkan AB, Bildmakarna Berg, filmstudion PennFilm och produktionsbolaget Filmlance. Alla har varit positiva till vårt arbete, säger Robert Glader.

– Vi hoppas att många ska ta sig tid och läsa texterna och lära sig något om filmskapande. Till barnen hoppas i kunna förmedla att alla som vill göra film kan göra det. Kanske kan utställningarna så ett frö hos en framtida filmmakare, säger May-Greth.


Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: