Öppna / stäng meny

Nya utställningar i Barnfilmbyn

Fler bilder

Fakta

Barnfilmbyhuset är öppet tisdag till söndag kl. 11-18 till och med 30 augusti.

När Barnfilmbyhuset nu öppnar för säsongen invigs två nya utställningar: En om Stig Lasseby, animatören bakom filmen om Pelle Svanslös, och en om den senaste Astrid Lindgrenfilmen Emil & Ida i Lönneberga.

Hösten 2013 hade den animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga världspremiär i Mariannelund. Ett år senare fick Emilkraften och Barnfilmbyn ta emot en samling av Stig Lassebys originalteckningar från filmen om Pelle Svanslös. De båda händelserna visar att Barnfilmbyn redan är en etablerad aktör inom svensk barnfilm. De gav också projektledningen  två nya utställningsidéer.

Parallellt med att planerna för det stora besöksmålet tar form inför öppningen 2016, hålls det tillfälliga Barnfilmbyhuset öppet för besökare under hela sommaren. Här kan man precis som i fjol få en glimt av hur de lokala inspelningarna av Emilfilmerna gick till på 1970-talet och nu kan man alltså också få veta mer om filmen om Pelle Svanslös från 1981.

– Stig Lasseby flyttade så småningom till Edshult och blev Eksjö kommuns första riktiga kontakt med animationen. Hans engagemang och kontaktnät har betytt oerhört mycket för animationsutbildningarna i Eksjö som är vår egen koppling till animation. Därför vill vi gärna berätta om honom, säger projektledare Robert Glader och utställningsproducent May-Greth Rogerstam.
– Samtidigt får vi möjlighet att visa vilket hantverk filmskapande är. För en sekunds film krävdes 27 bilder som alla ritades för hand.

I den svarta korridoren i husets bottenplan finns en detaljerad redogörelse för hur Emils hyss 325, paltsmeten och lilla Idas försök att göra hyss hamnade på film. Utställningen bygger på intervjuer med de tre regissörerna Per Åhlin, Alicja Jaworski Björk och Lasse Persson samt unikt material från produktionen.

– Inför utställningen har vi fört dialog med Saltkråkan AB, Bildmakarna Berg, filmstudion PennFilm och produktionsbolaget Filmlance. Alla har varit positiva till vårt arbete, säger Robert Glader.

– Vi hoppas att många ska ta sig tid och läsa texterna och lära sig något om filmskapande. Till barnen hoppas i kunna förmedla att alla som vill göra film kan göra det. Kanske kan utställningarna så ett frö hos en framtida filmmakare, säger May-Greth.


Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: