Öppna / stäng meny

Nya utställningar i Barnfilmbyn

Fler bilder

Fakta

Barnfilmbyhuset är öppet tisdag till söndag kl. 11-18 till och med 30 augusti.

När Barnfilmbyhuset nu öppnar för säsongen invigs två nya utställningar: En om Stig Lasseby, animatören bakom filmen om Pelle Svanslös, och en om den senaste Astrid Lindgrenfilmen Emil & Ida i Lönneberga.

Hösten 2013 hade den animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga världspremiär i Mariannelund. Ett år senare fick Emilkraften och Barnfilmbyn ta emot en samling av Stig Lassebys originalteckningar från filmen om Pelle Svanslös. De båda händelserna visar att Barnfilmbyn redan är en etablerad aktör inom svensk barnfilm. De gav också projektledningen  två nya utställningsidéer.

Parallellt med att planerna för det stora besöksmålet tar form inför öppningen 2016, hålls det tillfälliga Barnfilmbyhuset öppet för besökare under hela sommaren. Här kan man precis som i fjol få en glimt av hur de lokala inspelningarna av Emilfilmerna gick till på 1970-talet och nu kan man alltså också få veta mer om filmen om Pelle Svanslös från 1981.

– Stig Lasseby flyttade så småningom till Edshult och blev Eksjö kommuns första riktiga kontakt med animationen. Hans engagemang och kontaktnät har betytt oerhört mycket för animationsutbildningarna i Eksjö som är vår egen koppling till animation. Därför vill vi gärna berätta om honom, säger projektledare Robert Glader och utställningsproducent May-Greth Rogerstam.
– Samtidigt får vi möjlighet att visa vilket hantverk filmskapande är. För en sekunds film krävdes 27 bilder som alla ritades för hand.

I den svarta korridoren i husets bottenplan finns en detaljerad redogörelse för hur Emils hyss 325, paltsmeten och lilla Idas försök att göra hyss hamnade på film. Utställningen bygger på intervjuer med de tre regissörerna Per Åhlin, Alicja Jaworski Björk och Lasse Persson samt unikt material från produktionen.

– Inför utställningen har vi fört dialog med Saltkråkan AB, Bildmakarna Berg, filmstudion PennFilm och produktionsbolaget Filmlance. Alla har varit positiva till vårt arbete, säger Robert Glader.

– Vi hoppas att många ska ta sig tid och läsa texterna och lära sig något om filmskapande. Till barnen hoppas i kunna förmedla att alla som vill göra film kan göra det. Kanske kan utställningarna så ett frö hos en framtida filmmakare, säger May-Greth.


Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: