Öppna / stäng meny

Olsbergs växer och nyanställer

Fler bilder

​I fjol tangerades toppåret 2007. I år talar prognosen för ett nytt rekord på Olsbergs Hydraulics. På några få månader har företaget anställt nio nya medarbetare, och fler kommer att behövas framöver.

Förutom den allmänt gynnsamma högjunkturen i branschen handlar Olsbergs produktionsökning till stor del om ett utökat samarbete med storkunden Hiab. En av världens ledande krantillverkare satsar på nya kranmodeller och arbetar hårt på marknadsföring och sitt kvalitetstänk. I utvecklingspaketet ingår även ett fördjupat samarbete med Olsbergs, som levererar ventilsystem till en rad av företagets kranmodeller.    
- Hiab har valt att knyta ett nytt avtal med oss, som innebär att vi levererar system till fler av deras kranar, berättar Christina Henriksson. Hon är vd på familjeföretaget som redan i fjol växte med 30 procent. I år väntas verksamheten öka med ytterligare 30 procent.

Från 44 till 53
De senaste månaderna har Christina anställt gjuteriarbetare, CNC-operatörer, slipare, montörer och maskinbearbetare.
- Från 44 till 53 medarbetare är en stor procentuell ökning för oss och nu måste den nya organisationen sätta sig innan vi går ut och söker mer personal. Men vi kommer att behöva fler medarbetare framöver, bland annat hydraultekniker, montörer och personal till gjuteriet.

- Jag är alltid intresserad av att få kontakt med bra folk för framtida behov och tar gärna emot CV från den som är intresserad av att jobba hos oss.  

"Spännande företag med gott rykte"
En av de senast anställda är Eleonor Magnusson från Tranås, som också blev den första kvinnan på maskinavdelningen.  
- Jag har tidigare jobbat som CNC-svarvare och vill testa något nytt. Jag sökte mig hit eftersom Olsbergs är ett spännande företag med gott rykte, säger Eleonor som efter två veckor på nya jobbet tycker att arbetsplatsen lever upp till förväntningarna.
- Jag upplever att det är ordning och reda och att det finns bra rutiner för det som ska göras. Jag trivs jättebra, säger Eleonor.

Höga krav
Personalomsättning på Olsbergs är ovanligt låg, vilket också ger en hög kompetens genom hela produktionskedjan, från gjutning till montering och testkörning. De tekniskt avancerade produkterna kräver både precision och noggrannhet, då minsta fel kan få stora konsekvenser.
- Vi ställer höga krav på vår personal och är noga med vilka vi anställer. Det är viktigt att det känns bra för båda parter och att den nya medarbetaren verkligen vill jobba hos oss, säger Christina.

Engagerad personal
Många uppskattar möjligheten att jobba med CNC-styrda maskiner utan att jobba skift. (Maskinerna programmeras på kvällen och kör nattskiftet på egen hand). Även den egna personalmatsalen, som till subventionerat pris serverar både frukost och lunch är ett uppskattat inslag på jobbet.
- Jag upplever att vi har ett bra arbetsklimat. Vi ger, men vi kräver också tillbaka. Jag har en extremt engagerad personal, säger Christina.

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: