Omvärldsutbildning som gör skillnad

Fler bilder

Klimat, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och personlig livsstil är några av huvudämnena på Mariannelunds Folkhögskolas senaste utbildning. En kurs som redan gjort avtryck i samhället.

Skolan har alltid haft en internationell inriktning men det är första gången man kombinerar en kristen profil med omvärldsfrågor. En mängd föreläsningar och diskussioner om stora frågor varvas med praktiskt arbete i mindre skala.

De tolv eleverna i omvärldsutbildningen gräver där de står och har bland annat startat en grupp för läxhjälp på Furulundsskolan, aktiviteter på flyktingförläggningen och en matlagningsgrupp för asylsökande kvinnor.

-Eftersom Mariannelund är så litet blir det väldigt tydligt att även de små handlingar vi utför verkligen gör skillnad, säger en av eleverna Elin Undevall.
-Man kan verkligen hjälpa och påverka överallt. Man behöver inte åka till Uganda och rädda svältande barn för att göra skillnad, konstaterar Annika Olausson.

Otto Rimås är ansvarig lärare för omvärldsutbildningen och menar att utbildningen påverkar hela skolan. Inte bara i form av mer rättvisemärkt och vegetarisk mat i matsalen, utan också i form av ökat ställningstagande bland övriga elever.
- De här frågorna har en inneboende dynamik som är svår att värja sig emot, menar Otto Rimås.

I lördags arrangerade klassen en klädbytardag i folkhögskolans aula som ett medvetet alternativ till att köpa nya kläder.
- Det är både roligare, bättre för miljön och snällare för plånboken att byta kläder med varandra!

Läs mer om utbildningen på elevernas blogg eller ta en titt på presentationsfilmen.

www.mariannelund.nu