Putte Kock lagar mat på Itolv

Fler bilder

Den välkända Eksjökrögaren ”Putte Kock” har flyttat in den före detta restaurangskolan. Därmed har Itolvområdet fått en egen kvarterskrog. Gensvaret stavas succé!

Caroline och Patrik ”Putte Kock” Johansson har serverat Eksjöborna mat sedan milleniumskiftet. Efter sju år på golfrestaurangen i Eksjö drev de under lika många år en cateringfirma. De hade egentligen inga planer på att öppna restaurang igen, men så fick de förfrågan att ta över restaurangskolans lokal på Itolv. Paret fick fria händer och på bara några veckor förvandlade de den gamla gymnasieskolan till en ombonad paradvåning i 20-talsstil. På väggarna hänger djupröda medaljongtapeter och ådermålad bröstpanel. Röd sammet och fransar går igen i både möbler och gardiner. Som pricken över i har en av stans antikaffärer fyllt restaurangen med tidsenliga inredningsdetaljer och kuriosa. Allt med prislapp är till salu.
- Det här är vår stil och vi känner oss väldigt hemma här, säger Caroline.
Så här en dryg månad efter öppning kan man konstatera att gästerna gör detsamma. Varje dag äter mellan 175 och 200 lunchgäster av den vällagade buffén, vilket innebär att de 100 platserna utnyttjas maximalt från halv tolv till halv två.
Ägarna har valt att inte ha några fasta öppettider på kvällar och helger.
- I stället kör vi temakvällar och afterwork med jämna mellanrum, säger paret, som med flexibel inredning gör om buffébänken till bar. Enligt samma princip kombineras konferensbord och biljardbord.

Med en soft hemmakänsla och lugn musik vänder sig restaurangen kvällstid till en publik som är över 25. Vissa väljer att ta med sig barnen en stund, vilket fungerar alldeles utmärkt.
- Det verkar som vi har fyllt en lucka i stan, säger Patrik och berättar att restaurangen redan vid afterwork nummer två var helt fullsatt. Nästa afterwork är planerad till skärtorsdagen.
En ny uteservering står redo att möbleras med sommarmöbler och under våren planeras bland annat grillkvällar. Under sommaren däremot räknar paret och deras fem anställda med lågsäsong.
- För turisterna finns det gott om matställen på stan och när verksamheterna på Itolvområdet tar semester passar vi på att ta lite ledigt och ladda batterierna inför hösten.