Öppna / stäng meny

Regnbågsdalen utökar med pub och toppstuga

Fler bilder

I dagarna fyller Regnbågsdalens Café & Guesthouse tre år. Det finns all anledning att fira. De senaste månaderna har företaget utnämnts till Årets turistmål i Sverige, startat kommunens första sportbar och tagit över driften av Valbackens toppstuga.

På kort tid har företaget utvecklats till en viktig samlingsplats i bygden och samtidigt placerat Ingatorp på kartan. När ägarna Gunnel och Karina själva tänker tillbaka på tiden i Småland kan de knappt tro att utvecklingen är sann.

- Inte kunde vi tro att vi skulle få uppmärksamhet nationellt, omsätta flera miljoner och ha ett helt gäng säsongsanställda. Vi som bara ville flytta till Småland och göra något som vi trodde på, mest för vår egen skull, säger Gunnel. Utgångspunkten var att bygga upp en verksamhet som skulle gå runt på få kunder. Allt över få kunder är bonus.

I höstas valde paret att avveckla den icke lönsamma handelsboden. De valde också ett upplägg som gör att de kan stänga ett par vintermånader och ladda sina egna batterier. När de kom tillbaka till Ingatorp efter semestern för några veckor sedan avslöjade de att den tidigare affärslokalen förvandlats till pub. Här visas viktiga matcher och tävlingar på storskärm.

- Vi hoppas att våra stamkunder ska känna sig som hemma här, här kan man umgås, ta en öl och äta en hamburgare om man vill. Publokalen öppnar också upp nya möjligheter för oss. Vi blir flexibla att arrangera fler egna evenemang och ta emot konferenser och bokningar. Om man räknar in uteserveringen har vi numera över 70 sittplatser, berättar Karina.

På övervåningen inryms fortfarande Regnbågsdalens övernattningsrum, som också är något av en motor i verksamheten. Förra sommaren var boendet fullbokat från juni till augusti – sånär som på ett enda dubbelrum, en enda natt. Gästerna har inte bara gett boendet fina recensioner på booking.com. I kategorin Bed & Breakfast har de alltså röstat fram företaget till Bästa turistmål i Sverige.

- Det är helt otroligt att vi fick flest röster. Det är helt fantastiskt och borde betyda att folk tycker om att bo hos oss. Förhoppningsvis innebär priset också mer uppmärksamhet till kommande säsong.

Inför sommaren 2018 har paret tecknat ett treårigt arrendeavtal med Eksjö kommun för caféverksamheten på Valbackens topp. Hit har busslaster, motorcyklister och förbipasserande tittat på utsikten och fikat i decennier. Parets ambitioner är att hitta tillbaka till Toppstugans storhetstid – på ett nytt sätt.

- Toppstugan är en riktig pärla. För oss är det ett långsiktigt projekt att sätta vår prägel på stället. Till att börja med blir det ett sommarkafé med klassiska bakverk, bakelser och luncher i form av pajer och pannkakor. På Regnbågsdalen brukar vi säga att storstad möter landsbygd. Toppstugan blir ett möte mellan dåtid och nutid.

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: