Öppna / stäng meny

Regnbågsdalen utökar med pub och toppstuga

Fler bilder

I dagarna fyller Regnbågsdalens Café & Guesthouse tre år. Det finns all anledning att fira. De senaste månaderna har företaget utnämnts till Årets turistmål i Sverige, startat kommunens första sportbar och tagit över driften av Valbackens toppstuga.

På kort tid har företaget utvecklats till en viktig samlingsplats i bygden och samtidigt placerat Ingatorp på kartan. När ägarna Gunnel och Karina själva tänker tillbaka på tiden i Småland kan de knappt tro att utvecklingen är sann.

- Inte kunde vi tro att vi skulle få uppmärksamhet nationellt, omsätta flera miljoner och ha ett helt gäng säsongsanställda. Vi som bara ville flytta till Småland och göra något som vi trodde på, mest för vår egen skull, säger Gunnel. Utgångspunkten var att bygga upp en verksamhet som skulle gå runt på få kunder. Allt över få kunder är bonus.

I höstas valde paret att avveckla den icke lönsamma handelsboden. De valde också ett upplägg som gör att de kan stänga ett par vintermånader och ladda sina egna batterier. När de kom tillbaka till Ingatorp efter semestern för några veckor sedan avslöjade de att den tidigare affärslokalen förvandlats till pub. Här visas viktiga matcher och tävlingar på storskärm.

- Vi hoppas att våra stamkunder ska känna sig som hemma här, här kan man umgås, ta en öl och äta en hamburgare om man vill. Publokalen öppnar också upp nya möjligheter för oss. Vi blir flexibla att arrangera fler egna evenemang och ta emot konferenser och bokningar. Om man räknar in uteserveringen har vi numera över 70 sittplatser, berättar Karina.

På övervåningen inryms fortfarande Regnbågsdalens övernattningsrum, som också är något av en motor i verksamheten. Förra sommaren var boendet fullbokat från juni till augusti – sånär som på ett enda dubbelrum, en enda natt. Gästerna har inte bara gett boendet fina recensioner på booking.com. I kategorin Bed & Breakfast har de alltså röstat fram företaget till Bästa turistmål i Sverige.

- Det är helt otroligt att vi fick flest röster. Det är helt fantastiskt och borde betyda att folk tycker om att bo hos oss. Förhoppningsvis innebär priset också mer uppmärksamhet till kommande säsong.

Inför sommaren 2018 har paret tecknat ett treårigt arrendeavtal med Eksjö kommun för caféverksamheten på Valbackens topp. Hit har busslaster, motorcyklister och förbipasserande tittat på utsikten och fikat i decennier. Parets ambitioner är att hitta tillbaka till Toppstugans storhetstid – på ett nytt sätt.

- Toppstugan är en riktig pärla. För oss är det ett långsiktigt projekt att sätta vår prägel på stället. Till att börja med blir det ett sommarkafé med klassiska bakverk, bakelser och luncher i form av pajer och pannkakor. På Regnbågsdalen brukar vi säga att storstad möter landsbygd. Toppstugan blir ett möte mellan dåtid och nutid.

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: