Öppna / stäng meny

Säljer det de själva vill köpa

Fler bilder

Fakta

Motivering:
"Årets landsbygdsföretag är en viktig aktör i Eksjö kommuns centrala delar. Med såväl livsmedelsförsäljning, manuell chark, egentillverkad korv och skinka, samt ombud åt Apoteket, Systembolaget, Posten och Svenska spel är de en betydande butik för landsbygden. Helge Lundbergs Livs har inte bara egna arbetstillfällen, de är viktiga för andra arbetare och företagare på landsbygden. Med en hög servicenivå och trevligt mottagande är det alltid en fröjd att åka dit och handla."

Priset delas ut av LRF.

Att driva livsmedelsbutik i ett samhälle med 165 hushåll och 225 invånare kräver köptrogna kunder, rätt sortiment, god service och bra priser. Men framförallt kräver det ett genuint intresse för mat. Fredrik och Ulrika på Lundbergs livs i Hjältevad kan bocka av samtliga punkter och i samband med årets näringslivsgala utsågs butiken till Årets landsbygdsföretag i Eksjö kommun.

Det är roligt att LRF tar det här priset ett steg längre och uppmärksammar oss som säljer producenternas varor till kund, säger Ulrika, som åker åtskilliga mil för att hämta varor i närområdet: ägg från Hyltbrings i Aneby, champinjoner från Ydre, jordgubbar från Aby och öländska grönsaker och så vidare.  

När leveranserna inte fungerar på landsbygden måste man bjuda till och hitta lösningar. Vi vill ju sälja de varor som vi själva vill köpa, helst svenskt och ännu hellre närproducerat, säger Ulrika.  

En gång i veckan kommer leveranser från Smålandskött i Kalmar och charkuterier från Lulles och Vaggeryd Chark. Fredrik skär kotletter och entrecôte och ser till det alltid finns nymald köttfärs i charken. Numera är han den enda butiken i kommunen som erbjuder färs från egen kvarn.

Samma anda som farfar
Traditionen att sälja matvaror med extra omtanke lever kvar sedan gammalt. Fredrik är tredje generationen handlare och butiken startades av farfar Folke redan på 1930-talet. Pappa Helge byggde upp verksamheten efter kriget och Fredrik tog över som 18-åring 1986.
– Vi driver butiken i samma anda som tidigare generationer. Vi försöker hålla en hög servicenivå och erbjuder leveranser till både företag och privatpersoner. 2002 gjorde vi ett viktigt vägval då vi gick med i Ica. Utan det beslutet hade vi nog inte funnits i dag. Det är en trygghet för både oss och kunderna, säger Fredrik.

Den lilla butikens storhet
Han är själv på plats i butiken sex dagar i veckan, sommar som vinter. Så här års arbetar tre anställda medarbetare. Sommartid, när traktens sommarstugor fylls av turister, som uppskattar den lilla butikens storheter, fördubblas personalstyrkan. Det huvudsakliga upptagningsområdet är Ingatorp, Bruzaholm, Hjältevad och Bellö. Butiken har ett bra samarbete med flera av bygdens stora företag.

Familjeprojekt
De två yngsta sönerna Lundberg sommarjobbar i affären och när föräldrarna någon gång åker på semester kommer de två äldsta barnen hem och hjälper till den övriga personalen.
– Vi gör det här som ett lag, och delar egentligen aldrig på privatlivet och arbetslivet. Vi har saker som behöver göras, plocka varor på hyllorna, laga mat hemma, diska kvarnar i charken, skjutsa barn, hämta varor och packa hemleveranser. Butiken är ett familjeprojekt och ett sätt att leva. Och det är ju bara så roligt, ler Ulrika. 
– Det kul att bli uppmärksammad för det arbete man lägger ner. Det är tidiga morgnar och sena kvällar. Söndagarna är heliga, då blir det ofta hockey med grabbarna, säger Fredrik.

Personalen, hälsan och banken
Förutom listan i ingressen finns det enligt Fredrik ytterligare tre viktiga avgörande faktorer för att kunna driva ett litet familjeföretag på landet:
– För det första måste man ha bra personal, utan Annica, Anna och Hampus hade vi inte klarat detta. Dessutom är hälsan viktig. Man måste hitta sätt att ladda batterierna för att man ska orka. För det tredje behöver man en bra bank. Vi har nyligen bytt till en mindre bank har numera en bankkontakt som förstår oss och våra behov. Det bara fungerar och flyter på och det underlättar enormt i vardagen.

Tågresa för framtida transporter

EKSJö ​Under lördagen körde Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd ett chartrat tåg från Nässjö till Oskarshamn. Tågresan var en manifestation för framtidens hållbara transporter och återupptagen persontrafik längs hela Bockabanan.

Eksjö ökar mest i länet

EKSJö När statistiken för första kvartalets befolkningsutveckling publicerades i början av maj stod det klart att Eksjö kommun står för den största procentuella befolkningsökningen i länet!

Lediga tomter i Kvarnarp

EKSJö Skillnaden mellan att bygga nytt och att köpa befintligt har aldrig varit mindre. Låga tomtpriser och höga andrahandsvärden gör Eksjö till en ekonomiskt fördelaktig plats att bygga hus på just nu. Det säger Michael Blomqvist, säljare på Hjältevadshus, som i dagsläget har tre tomter kvar i Kvarnarp.

Regnbågsdalen utökar med pub och toppstuga

EKSJö I dagarna fyller Regnbågsdalens Café & Guesthouse tre år. Det finns all anledning att fira. De senaste månaderna har företaget utnämnts till Årets turistmål i Sverige, startat kommunens första sportbar och tagit över driften av Valbackens toppstuga.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: