Öppna / stäng meny

Sommarentreprenörer driver solkiosk

Fler bilder

Fakta

Öppet vid fint väder hela sommaren!

Vägbeskrivning: Kör till Bellö, ta av mot Kråkshult och kör förbi Becker Acroma. Badplatsen och Solkiosken ligger på höger sida.

Årets sommarlovsentreprenörer i Eksjö kommun består av 13 kreativa ungdomar som valt att själva skapa sina sommarjobb. Två av dem heter Elin Hermansson och Julia Melkeraaen. I veckan öppnade de Solkiosken vid badplatsen i Bellö.

Idén om att öppna en kiosk vid badplatsen har de båda Bellötjejerna haft länge. Tack vare näringslivsbolaget eksjö.nu och det nationella sommarlovsprojeketet fick affärsidén en extra skjuts.
– Vi har lärt oss jättemycket genom Sommarlovsentreprenör, framför allt om marknadsföring och att våga tänka utanför de traditionella ramarna, säger Julia.
 
Det var i fjol som två små förråd i badplatsens badhytt tack vare två händiga pappor förvandlades till en liten men välplanerad kiosk. Solkiosken hölls öppen vid fint väder och sålde glass, hembakat fika, toast och kaffe långt över förväntningarna. 
–  Det var så uppskattat och så roligt. Dessutom känns det lite speciellt att få kunna driva ett eget företag, säger Elin, som tillsammans med kollegan nu alltså öppnat upp för andra säsongen.
Premiärdagen bjöd på strålande sol från klarblå himmel ­­– och fikasugna kunder!
 
Under hela våren har de fyllt frysen med hembakade bullar och kakor, den stora inköpsresan gick till Ullared och de sista dagarna har de haft fixat alla detaljer i kiosken. Resultatet är somrigt lantligt och hemtrevligt välkomnande. Följ Solkioskens sommar via bloggen http://solkiosken.blogspot.com/
 
 
Sommarlovsentreprenör
Konceptet Sommarlovsentreprenör är nationellt koncept och innebär att ungdomar får startkaptial, hjälp och stöd för att starta företag över sommaren. Jennie Svensson från Mariannelund har själv varit sommarlovsentreprenör och är i år handledare för den lokala upplagan i Eksjö kommun. Tillsammans med eksjö.nu och Emilkraften har hon ansvarat för ungdomarnas grundutbildning. När verksamheterna nu startar upp finns hon med som stöd och bollplank.
– Jag håller kontakt med deltagarna hela sommaren. Av egen erfarenhet vet jag hur bra det är att ha någon som finns med och puschar på när man tror att man kört fast, menar Jennie som är imponerad över engagemanget hos årets deltagare.
– De är så duktiga och engagerade. Det blir väldigt spännande att följa utvecklingen i sommar!  
 
Förutom Solkiosken drivs inom ramen för Sommarlovsentreprenör även en second hand-butik i Kyrkbacksgården, aktiviteter för flyktingbarn i Mariannelund, tjänsteföretag med allt från barnpassning och trädgårdsskötsel till styling, massage och datahjälp. Följ deltagarnas gemensamma blogg på www.sleeksjo.blogspot.com
 
 

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Jessica tar över Blomsterliv

EKSJö Efter 14 år på Interflora är Jessica Stridh ett bekant ansikte för Eksjöborna. I dagarna tog hon över Blomsterliv på Norra Storgatan.

Dialog om företagsklimatet

EKSJö Eksjö ligger över rikssnittet när det gäller hur företagarna uppfattar tillgången till arbetskraft med relevant kompetens. Dessutom upplever kommunens företag att såväl media som skolan och allmänheten har en bättre inställning till företagande. Det visar färsk statistik i Svenskt Näringslivs kommunranking.

Franchisetorget till Eksjö

EKSJö Franschistorget gör ett enda stopp på Småländska Höglandet under sin Sverigeturné 2018. Eksjö.nu är lokal värd för denna informations- och inspirationskväll, som under två timmar ska ge en god inblick i vad det innebär att starta eget som franchisetagare.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: