Öppna / stäng meny

Sommarentreprenörer driver solkiosk

Fler bilder

Fakta

Öppet vid fint väder hela sommaren!

Vägbeskrivning: Kör till Bellö, ta av mot Kråkshult och kör förbi Becker Acroma. Badplatsen och Solkiosken ligger på höger sida.

Årets sommarlovsentreprenörer i Eksjö kommun består av 13 kreativa ungdomar som valt att själva skapa sina sommarjobb. Två av dem heter Elin Hermansson och Julia Melkeraaen. I veckan öppnade de Solkiosken vid badplatsen i Bellö.

Idén om att öppna en kiosk vid badplatsen har de båda Bellötjejerna haft länge. Tack vare näringslivsbolaget eksjö.nu och det nationella sommarlovsprojeketet fick affärsidén en extra skjuts.
– Vi har lärt oss jättemycket genom Sommarlovsentreprenör, framför allt om marknadsföring och att våga tänka utanför de traditionella ramarna, säger Julia.
 
Det var i fjol som två små förråd i badplatsens badhytt tack vare två händiga pappor förvandlades till en liten men välplanerad kiosk. Solkiosken hölls öppen vid fint väder och sålde glass, hembakat fika, toast och kaffe långt över förväntningarna. 
–  Det var så uppskattat och så roligt. Dessutom känns det lite speciellt att få kunna driva ett eget företag, säger Elin, som tillsammans med kollegan nu alltså öppnat upp för andra säsongen.
Premiärdagen bjöd på strålande sol från klarblå himmel ­­– och fikasugna kunder!
 
Under hela våren har de fyllt frysen med hembakade bullar och kakor, den stora inköpsresan gick till Ullared och de sista dagarna har de haft fixat alla detaljer i kiosken. Resultatet är somrigt lantligt och hemtrevligt välkomnande. Följ Solkioskens sommar via bloggen http://solkiosken.blogspot.com/
 
 
Sommarlovsentreprenör
Konceptet Sommarlovsentreprenör är nationellt koncept och innebär att ungdomar får startkaptial, hjälp och stöd för att starta företag över sommaren. Jennie Svensson från Mariannelund har själv varit sommarlovsentreprenör och är i år handledare för den lokala upplagan i Eksjö kommun. Tillsammans med eksjö.nu och Emilkraften har hon ansvarat för ungdomarnas grundutbildning. När verksamheterna nu startar upp finns hon med som stöd och bollplank.
– Jag håller kontakt med deltagarna hela sommaren. Av egen erfarenhet vet jag hur bra det är att ha någon som finns med och puschar på när man tror att man kört fast, menar Jennie som är imponerad över engagemanget hos årets deltagare.
– De är så duktiga och engagerade. Det blir väldigt spännande att följa utvecklingen i sommar!  
 
Förutom Solkiosken drivs inom ramen för Sommarlovsentreprenör även en second hand-butik i Kyrkbacksgården, aktiviteter för flyktingbarn i Mariannelund, tjänsteföretag med allt från barnpassning och trädgårdsskötsel till styling, massage och datahjälp. Följ deltagarnas gemensamma blogg på www.sleeksjo.blogspot.com
 
 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: