Storsatsning på Torsjö Säteri

Fler bilder

Fakta

I dag bor fyra generationer av Källner på gården.
Bröderna Henrik och Christoffer ansvarar för driften tillsammans med sin far Göran. De har i dag fyra anställda.

Byggnadsarbetet är i fullgång på Torsjö Säteri utanför Eksjö. En 126 meter lång ligghall växer fram, liksom kossornas nya BB-avdelning och en toppmodern mjölkningskarusell. Familjen Källners investering landar någonstans mellan 25 och 30 miljoner kronor.

Redan på farfars tid gjordes alla investeringar på familjegården i Torsjö för framtiden, och intresset för djuren, gården och verksamhetens utveckling har gått i arv. I dag drivs gården av bröderna Henrik, 33 och Christoffer, 30 och deras far Göran. När de inför 2000-talets utvecklingsstrategi började se sig om på gårdar i norra Europa, föll sig valet på en storsatsning ganska självklar.

– Ingen av oss vill bli utslagen eller tvingas lägga ner inom några år. För att vi ska klara oss i den allt hårdare konkurrensen gäller det att rationalisera och effektivisera. Samtidigt kan vi genom den här satsningen säkerställa en god djurmiljö. Att korna bor bra och mår bra är a och o för mjölkproduktionen, säger Henrik och berättar att den nya ligghallen exempelvis får gummimadrasser på golvet.

Takstolarna är på plats och den stora ligghallen är numera en del av den nya landskapsbilden. När anläggningen driftsätts i mars 2013 har man kapacitet för 450 mjölkkor, vilket är drygt 200 fler än i dag. Mjölkningen blir inte automatiserad i robot, men med kossorna långsamt roterande i en karusell kan bonden mjölka 200 kor i timman. Mjölkningskaruseller finns än så länge bara på ett fåtal platser i Sverige.

Med kalvar, ungdjur och tjurar har gården i dag totalt 700 djur, en siffra som med fler mjölkkor kommer att stiga till drygt 1000 djur.
– Vi räknar med ett par kalvningar per dag och därför kommer vi förmodligen att införa skiftgång med ständig bemanning, säger Henrik, som planerar att anställa åtminstone en ny medarbetare.

Farfar bor fortfarande kvar i huvudbyggnaden, även om driften sköts av bröderna och deras far. Samtidigt introduceras nu ytterligare en generation i livet på gården.
– Det är härligt att se att barnen tycker att det här är lika roligt som vi. Att jobba med kor är hur kul som helst och för mig är det ett privilegium att få producera livsmedel!

Ungefär hälften av gårdens mjölk levereras till det lokala Emåmejeriet.