Succé för Eksjö Kammarmusikfestival

Fler bilder

Fakta

Kammarmusik kallas musik som är avsedd att framföras av ett mindre antal instrument eller solister - en motsats till orkestermusik. Benämningen kammarmusik skapads på 1600-talet för den musik som spelades i ett furstligt hem.
Källa: Wikipedia

Världsartister, internationella stjärnor och konstnärliga musiker från den svenska eliten samlades i Eksjö i helgen. Resultatet blev närmare 20 bejublade konserter i hela kommunen, många av dem fullsatta till sista plats. Den allra första upplagan av Eksjö Kammarmusikfestival blev en riktig succé och nu siktar arrangörerna på en uppföljning 2015.

– Vi är så nöjda. Vi lyckades verkligen nå kvalitet både när det gäller bredd och djup. Jag har en känsla av att många som inte riktigt visste vad kammarmusik var, nu har fått upp ögonen för konstformen, summerar kommunens kulturchef och festivalens producent Johan Gärskog.
Kerstin Jansson från Smålands Musik och Teater var konstnärlig ledare och betonar att samarbetsklimatet gjort det enkelt att arrangera festival i Eksjö.
– Vi har haft ett gott samarbete med våra samarbetspartner, näringslivet och frivilliga krafter.

Och publiken var alltså med på noterna. Från invigningskonserten med Martin Bagge på Museigården till den fartfyllda avslutningskonserten med Dramatens Romeo & Juliakör i Eksjö kyrka. Från Hässleby kyrka i Mariannelund, där legendariske Göran Söllcher mötte den norske superartisten Per-Arne Glorvigen, till slagverkskonserten i smältverket på Bruzaholms Bruk. Även hemvändarkonserten med Patrik Wirefeld, Per-Erik Andersson och Kristina Ekeroth i foaljén på Olsbergs Arena var slutsåld. På Eksjö Stadshotell serverades såväl brunch som trerättersmiddag till tonerna av ungersk kammarmusik och här fanns också flera tillfällen att se Mare Balticums barn- och familjeföreställning. Kort sagt: Eksjö Kammarfestival lyckades redan på första försöket att tilltala och nå publiken, både lokalbefolkning och långväga besökare.
– Jag träffade flera familjer som valde att stanna några extra dagar i Eksjö tack vare festivalen, säger Johan Gärskog, som hoppas och tror på en fortsättning.
– Ska man vara en kulturstad ska man också ha en riktig kammarmusikfestival. Min målsättning är att arrangemanget ska återkomma vartannat år, det vill säga de år vi inte arrangerar Eksjö Tattoo.