Öppna / stäng meny

Tågresa för framtida transporter

Fler bilder

Fakta

Nässjö-Oskarshamns järnväg var en av de första järnvägarna i landet. Banan stod klar 1874. Den totala längden är 148 kilometer.

​Under lördagen körde Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd ett chartrat tåg från Nässjö till Oskarshamn. Tågresan var en manifestation för framtidens hållbara transporter och återupptagen persontrafik längs hela Bockabanan.

Resenärerna klev ombord i Nässjö till tonerna av en trubadur. På stationen i Eksjö väntade elever från Kulturskolan, Hultamatörerna och ett partytält uppdukat med Eksjös egen bulle. Hultamatörerna underhåll hela vägen till Hult där ingen mindre än Albert Engströms far tog emot på perrongen. Så där fortsatte resan. I Mariannelund bjöds det på både glass och karameller, på perrongen i Hultsfred serverades kaffe. I Berga mötte orten blåsorkester upp och i Oskarshamn blev det mer musik, bubbel och lunchmacka.

Nej, det var ingen vanlig tågresa. Men engagemanget utefter vägen tydliggjorde med bestämdhet den stolthet och identitet som finns kring järnvägen och stationsmiljöerna. Den gav också en bild av möjligheterna med persontrafiken, både ur ett pendlingsperspektiv och ur en turistisk synvinkel – från järnvägsknuten Nässjö till färjeterminalen i Oskarshamn och porten mot Östersjön.

Persontrafiken mellan Eksjö och Hultsfred lades ned 2014 men hela infrastrukturen finns kvar. Banan är fortfarande i hyggligt skick och används av godståg. De digitala stationsskyltarna står redo att fyllas med reseinformation.

På uppdrag av kommunerna längs banan arbetar Astrid Lindgrens Hembygd aktivt med transportfrågan i ett eget projekt. Projektledare Torbjörn Midunger och den före detta länstrafikchefen Ingemar Lunden för bland annat dialog med flera stora aktörer som flaggar för utökad godstrafik längs banan.

- Tung godstrafik och tåglängder på upp mot 700 meter kräver att banan rustas upp och elektrifieras. Dessa investeringar bidrar till att förbättra förutsättningarna för persontrafik, konstaterar Torbjörn.

- Bockabanan är en viktig del en öst-västlig länk och visionen är att tågresan mellan Göteborg och Oskarshamn ska gå på tre timmar. I dag hänvisas resenärer från Göteborg att ta tåget till Kalmar och vidare med buss till Oskarshamn. Den resan kan ta upp mot sex timmar, berättar Ingemar Lundin och betonar att det verkliga genombrottet kommer med höghastighetsbanan från Jönköping till Göteborg.

Astrid Lindgrens Hembygd har till länstrafiken i Kalmar och Jönköping framfört önskemål om att få medverka till persontrafik sommartid mellan Nässjö och Oskarshamn.  

- Det här är bara början på en process som ska leda till att järnvägen Nässjö-Oskarshamn åter blir en viktig länk för transporter och resor från västkust och högland till ostkust, säger Torbjörn Midunger. 

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: