Öppna / stäng meny

Tågresa för framtida transporter

Fler bilder

Fakta

Nässjö-Oskarshamns järnväg var en av de första järnvägarna i landet. Banan stod klar 1874. Den totala längden är 148 kilometer.

​Under lördagen körde Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd ett chartrat tåg från Nässjö till Oskarshamn. Tågresan var en manifestation för framtidens hållbara transporter och återupptagen persontrafik längs hela Bockabanan.

Resenärerna klev ombord i Nässjö till tonerna av en trubadur. På stationen i Eksjö väntade elever från Kulturskolan, Hultamatörerna och ett partytält uppdukat med Eksjös egen bulle. Hultamatörerna underhåll hela vägen till Hult där ingen mindre än Albert Engströms far tog emot på perrongen. Så där fortsatte resan. I Mariannelund bjöds det på både glass och karameller, på perrongen i Hultsfred serverades kaffe. I Berga mötte orten blåsorkester upp och i Oskarshamn blev det mer musik, bubbel och lunchmacka.

Nej, det var ingen vanlig tågresa. Men engagemanget utefter vägen tydliggjorde med bestämdhet den stolthet och identitet som finns kring järnvägen och stationsmiljöerna. Den gav också en bild av möjligheterna med persontrafiken, både ur ett pendlingsperspektiv och ur en turistisk synvinkel – från järnvägsknuten Nässjö till färjeterminalen i Oskarshamn och porten mot Östersjön.

Persontrafiken mellan Eksjö och Hultsfred lades ned 2014 men hela infrastrukturen finns kvar. Banan är fortfarande i hyggligt skick och används av godståg. De digitala stationsskyltarna står redo att fyllas med reseinformation.

På uppdrag av kommunerna längs banan arbetar Astrid Lindgrens Hembygd aktivt med transportfrågan i ett eget projekt. Projektledare Torbjörn Midunger och den före detta länstrafikchefen Ingemar Lunden för bland annat dialog med flera stora aktörer som flaggar för utökad godstrafik längs banan.

- Tung godstrafik och tåglängder på upp mot 700 meter kräver att banan rustas upp och elektrifieras. Dessa investeringar bidrar till att förbättra förutsättningarna för persontrafik, konstaterar Torbjörn.

- Bockabanan är en viktig del en öst-västlig länk och visionen är att tågresan mellan Göteborg och Oskarshamn ska gå på tre timmar. I dag hänvisas resenärer från Göteborg att ta tåget till Kalmar och vidare med buss till Oskarshamn. Den resan kan ta upp mot sex timmar, berättar Ingemar Lundin och betonar att det verkliga genombrottet kommer med höghastighetsbanan från Jönköping till Göteborg.

Astrid Lindgrens Hembygd har till länstrafiken i Kalmar och Jönköping framfört önskemål om att få medverka till persontrafik sommartid mellan Nässjö och Oskarshamn.  

- Det här är bara början på en process som ska leda till att järnvägen Nässjö-Oskarshamn åter blir en viktig länk för transporter och resor från västkust och högland till ostkust, säger Torbjörn Midunger. 

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: