Öppna / stäng meny

Unika bostadsrätter i Eksjö

Pål och Helena Dunér

Fler bilder

Här, på parkeringen mitt emot Eksjö kyrka, vill Pål och Helena Duner bygga 15 unika bostadsrätter. Huset är något av ett drömprojekt och beskrivs ungefär som "villor på hög". Om allt faller på plats kan byggstart ske nästa sommar.

Eksjöbostäder initierade projektet och gav Pål Dunér uppdraget att rita ett förslag. Han ägnade en hel vinter åt att fånga Eksjös själ i ett nytt hus och resultatet är, enligt arkitekten själv, det bästa han någonsin ritat. När Eksjöbostäder insåg att projektet skulle bli för dyrt att genomföra i egen regi, med krav på offentlig upphandling, gick frågan tillbaka till arkitekten. Kunde han tänka sig att realisera planerna? Efter moget övervägande tackade paret Dunér ja till erbjudandet och har nu drygt ett halvår på sig att undersöka förutsättningarna.

Drömprojekt
– Det här är vårt livs största projekt, det handlar om stora pengar och stora risker. Samtidigt är det en unik möjlighet att utveckla trästaden Eksjö och ett sätt för vårt arkitektkontor att växa, säger Pål Dunér.
I grunden är han byggare, med känsla för smarta och prisvärda lösningar. Om någon ska lyckas med detta sällsynta och arkitektoniskt speciella projekt är det förmodligen han.
– För att överhuvudtaget kunna bygga det här huset måste man våga tänka okonventionellt. För mig är det självklart att använda gammalt tegeltak, för att det är både vackrare och billigare, menar Pål, som också har kanalerna för att hitta byggmaterial till bra priser.
En unik fönsterbåge kan han till och med tillverka själv om leverantören skulle gå bet.
– Ett kommunalt bostadsbolag kan inte jobba så. Vårt personliga engagemang och våra kunskaper gör att vi har större möjligheter att ro det här projektet i hamn utan att kompromissa.

Flexibilitet
Huset är en träkonstruktion så långt ifrån standard och vanliga hus man kan komma. Alla lägenheter (om tre, två eller ett rum och kök) har ljus från tre håll samt balkong, uteplats eller terrass. Fasaden mot gatan har två våningar för att passa in i stadsbilden, medan byggnaden längst in mot gården består av fem våningar.
– Planlösningen är fast, men flexibiliteten är ändå stor, säger Helena Dunér och berättar om möjligheten att slå ihop två mindre lägenheter till en stor. De kök som eventuellt inte färdigställs i inledningsskedet förbereds ändå enligt den ursprungliga planen.
Paret Dunér tittar också på en modell för att kunna erbjuda olika prisnivåer och därmed hålla dörren öppen för olika generationer och plånböcker.
– Vi vill att det ska finnas möjlighet att välja en lägre insats och i stället få högre månadskostnad, säger Helena och betonar att slutfasen i marknadsundersökningen kommer att handla om vad potentiella köpare är beredda att betala för en bostadsrätt i Eksjö.
Under våren vet vi svaret.

 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: