Öppna / stäng meny

Unika bostadsrätter i Eksjö

Pål och Helena Dunér

Fler bilder

Här, på parkeringen mitt emot Eksjö kyrka, vill Pål och Helena Duner bygga 15 unika bostadsrätter. Huset är något av ett drömprojekt och beskrivs ungefär som "villor på hög". Om allt faller på plats kan byggstart ske nästa sommar.

Eksjöbostäder initierade projektet och gav Pål Dunér uppdraget att rita ett förslag. Han ägnade en hel vinter åt att fånga Eksjös själ i ett nytt hus och resultatet är, enligt arkitekten själv, det bästa han någonsin ritat. När Eksjöbostäder insåg att projektet skulle bli för dyrt att genomföra i egen regi, med krav på offentlig upphandling, gick frågan tillbaka till arkitekten. Kunde han tänka sig att realisera planerna? Efter moget övervägande tackade paret Dunér ja till erbjudandet och har nu drygt ett halvår på sig att undersöka förutsättningarna.

Drömprojekt
– Det här är vårt livs största projekt, det handlar om stora pengar och stora risker. Samtidigt är det en unik möjlighet att utveckla trästaden Eksjö och ett sätt för vårt arkitektkontor att växa, säger Pål Dunér.
I grunden är han byggare, med känsla för smarta och prisvärda lösningar. Om någon ska lyckas med detta sällsynta och arkitektoniskt speciella projekt är det förmodligen han.
– För att överhuvudtaget kunna bygga det här huset måste man våga tänka okonventionellt. För mig är det självklart att använda gammalt tegeltak, för att det är både vackrare och billigare, menar Pål, som också har kanalerna för att hitta byggmaterial till bra priser.
En unik fönsterbåge kan han till och med tillverka själv om leverantören skulle gå bet.
– Ett kommunalt bostadsbolag kan inte jobba så. Vårt personliga engagemang och våra kunskaper gör att vi har större möjligheter att ro det här projektet i hamn utan att kompromissa.

Flexibilitet
Huset är en träkonstruktion så långt ifrån standard och vanliga hus man kan komma. Alla lägenheter (om tre, två eller ett rum och kök) har ljus från tre håll samt balkong, uteplats eller terrass. Fasaden mot gatan har två våningar för att passa in i stadsbilden, medan byggnaden längst in mot gården består av fem våningar.
– Planlösningen är fast, men flexibiliteten är ändå stor, säger Helena Dunér och berättar om möjligheten att slå ihop två mindre lägenheter till en stor. De kök som eventuellt inte färdigställs i inledningsskedet förbereds ändå enligt den ursprungliga planen.
Paret Dunér tittar också på en modell för att kunna erbjuda olika prisnivåer och därmed hålla dörren öppen för olika generationer och plånböcker.
– Vi vill att det ska finnas möjlighet att välja en lägre insats och i stället få högre månadskostnad, säger Helena och betonar att slutfasen i marknadsundersökningen kommer att handla om vad potentiella köpare är beredda att betala för en bostadsrätt i Eksjö.
Under våren vet vi svaret.

 

Jobb- och utbildningsmässa visar möjligheterna i Eksjö

EKSJö Den 23-24 mars arrangerar Eksjö kommun för andra gången en jobb- och utbildningsmässa i Olsbergs Arena. Mässan har uppgraderats till två dagar och vänder sig nu både till skolungdomar och jobbsökande. ”Vi vill att man tidigt i livet ska förstå vilka möjligheter som finns i Eksjö.”, säger Marcus Axelsson, mässarrangör och sektorchef för tillväxt- och utvecklingssektorn.

Olsbergs växer och nyanställer

EKSJö ​I fjol tangerades toppåret 2007. I år talar prognosen för ett nytt rekord på Olsbergs Hydraulics. På några få månader har företaget anställt nio nya medarbetare, och fler kommer att behövas framöver.

Fullsatt när sportlovet inleddes på Filmbyn

EKSJö På Filmbyn inleddes sportlovet med förhandsvisning inför den svenska premiären av Agatha Granndetektiven - en detektivhistoria för hela familjen. Filmen blev starten för ett två veckor långt sportlovsfirande på Filmbyn. Med det strategiska läget på gränsen mellan två län håller Filmbyn sportlovsöppet både vecka 7 och 8.

Från ett glasscafé till två restauranger!

EKSJö Det har bara gått ett drygt halvår sedan Zedigs Glass och Konfektyr startade glasstillverkning i Mariannelund. På rekordfart utvecklade Johan Zedig och Anneli Rimås verksamheten till en fullskalig restaurang och i vår öppnar ytterligare ett Zedigs - i centrala Vimmerby.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: