Öppna / stäng meny

Wäduren får nytt liv

Fler bilder

Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Det var så sent som i oktober förra året som Göran Augustsson och Britt Axelsson köpte den gamla skolbyggnaden i Bruzaholm. Huset har sedan skolnedläggningen använts till allt från kafé och museum till flyktingboende. Under vintern har paret renoverat, bytt fönster och el samt målat och fixat både ute och inne.

– Läget precis bredvid genomfarten är perfekt för sommarkafé, konstaterar Britt, som för dagen serverar räkmackor, våfflor, bullar och kakor till turister och Bruzaholmsbor.

– Vi har fått jättefin respons från lokalbefolkningen. Många tycker att det är trevligt med en mötesplats på orten. Vi kommer också att samarbeta med bruksmuséet. I övrigt hoppas vi på att förbipasserande och turister ska stanna till.

Nu fortsätter renoveringen i de delar som till nästa år ska bli vandrarhem med ett tiotal sängplatser. På grusplanen nere vid riksvägen är planen att iordningställas till ställplats.

– Vi tar en sak i taget och låter efterfrågan styra hur verksamheten utvecklas. Vi är ju pensionärer och har inga krav på oss att allt ska hända på en gång. För oss handlar det mest om att ha något att göra, dessutom är det ett fantastiskt sätt att träffa mycket människor, säger Britt.

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: