Är du sugen på Hultsfred?

Att flytta hit eller bara hålla dig informerad om vad som händer i vår kommun året runt? Tveka inte att kontakta Camilla Keränen på Inflyttarservice. Hon hjälper dig gärna med tips, information och kontakter för arbete, bostad, skola, barnomsorg med mera

Vad händer på inflyttarservice i Hultsfred?
 
- Just nu är det fullt upp med att kontakta alla de 80 nya kontakterna som vi fick på den stora emigrantmässan i Holländska Utrecht, berättar Camilla.
- För andra året i rad deltog hela Kalmar län under det gemensamma konceptet ”Southeast Sweden”. Där vårt mål är att öka inflyttningen till vår region genom att informera om hur billigt och bra man kan bo och leva i länet utan bilköer, långa barnomsorgsköer och höga taxor, fortsätter Camilla.
 
Till mässan begav sig i år 11 000 flyttsugna holländare för att skaffa sig mer information om det land som de är intresserade av att flytta till. De vanligaste frågorna handlar om jobb och boende, men även hur barnomsorg och skola fungerar.
 
I Nederländerna är folktätheten hög. Det bor 400 personer per kvadratkilometer jämförelsevis med Hultsfreds kommun där det bor 12 personer per kvadratkilometer. Varje dag flyttar 305 personer från Nederländerna och siffran förväntas stiga till 357 inom kort. Skälet till detta är att invånarna söker lugn och ro, säkerhet, rymd och natur. I och med att Nederländerna en gång har överbefolkats, har detta medfört ett mångkulturellt samhälle med hög kriminalitet och sociala problem. De populäraste länderna för Holländare att flytta till är bland annat Australien, Kanada, och Sverige.
Den vanligaste sysselsättningen när man kommer till just Sverige är att man startar ett eget företag eller tar med sig det befintliga från hemlandet. Vanligast är att man övertar en campingplats, B&B eller ett vandrarhem. Detta faller sig ganska naturligt eftersom man inte behärskar språket i början och har svårigheter att få en fast anställning.  
 
Hultsfreds kommun har inte bara inflyttning från andra länder. Visste du att under förra året flyttade totalt 735 personer till vår kommun? Funderar du på att flytta du också? Eller vill du ha tips om kontakter för arbete, bostad, skola, barnomsorg med mera. Då ska du ringa 0495-24 08 34 eller maila  camilla.keranen@hultsfred.se

Du kan också läsa om informationsservice här
 
Tveka aldrig att höra av dig!