Flyttfåglar som alltid kommer tillbaka

Hej jag heter Camilla Keränen och jobbar med inflyttarservice i Hultsfreds kommun. Jag tänkte sammafatta året som gått hos Inflyttarservice.

Januari. Här sitter jag framför brasan, bara ett par veckor kvar av året, ett år som gått så fort! Bara ett par veckor kvar till det nya fräscha året, som heter 2012. Jag minns i januari, när snön låg vit och gnistrande kall. Jag minns hur jag och mina kompisar i receptionen slet med att packa alla 1 600 almanackor till våra kära sommarboende, undrar vad dom gör nu? Sitter de och längtar till våren, då de kan komma tillbaka till sitt lilla röda hus och umgås med oss. Kanske tar de med sig sin jul och nyår hit till stugan och bara myser vid brasan som jag gör nu. 
Februari och mars löpte på lika kalla och vita. Jag minns att jag var lite nervös inför den årliga emigrantmässan i Holländska Utrecht. Finns det intresse för vår region? Hade vi fått med allt vi behövde?  Skulle samarbetet mellan alla länets kommuner funka? Det fanns egentligen ingen anledning till oro, allt gick ju bra. Vi åkte hem med 150 nya kontakter att jobba vidare med.

April! Äntligen började kylan släppa sitt tag om oss och det började så sakta röra på sig runt om i bygden. Precis som björnar som vaknar ur sitt ide.  Det var påsk! En del av våra sommarboende kom hit med sina släpkärror fyllda till bredden, nu skulle det pysslas! Fler och fler fina hus syntes tillsalu i mäklarnas fönster, många äldre säljer gärna sina hus på våren. Det var så kul att promenera runt med nyfikna besökare som inte trodde sina ögon. Hur kan man få ett så fräscht hus för bara en tredjedel av vad en tomt kostar i Stockholm?

Juni, juli och augusti, sommar! Virserums musikdagar! Festival! Marknader! Motorns dag! Sightseeng! Det var åter dags att bjuda våra nyinflyttade och dom tidigare så frekvent nämda sommarboende på en sightseeing med buss, som vi gör två gånger om året. Dessa bussresor genomförs alltid i juni och augusti och är väldigt uppskattade. Det är så kul när det ringer gamla kändisar och anmäler sig. En mycket speciell dam som heter Dagmar, kommer varje år i sällskap av sin allt för snälla man. Hon har en röd rund liten hatt och viftar gärna till sin man med handväskan om han inte följer hennes strikta förhållningsregler, dom tillsammans med alla de andra 220 besökarna är helt underbara. Att kommunalrådet hälsar välkommen och den så populära munspelstävlingen som leds av Göran Ehn är ett glatt inslag under kvällen.

September och oktober. Nu var det dags att tillverka en ny färgsprakande informationsfolder i höstmörkret som skulle locka våra läsare därute till nyfikenhet. Jag minns när jag skulle sammanfatta vad vi har för service i varje ort. Tanken slog mig hur otroligt mycket vi faktiskt har! Ljusbutik, köttbutik, matbutik i vaje ort, möbelaffär och mycket mera. Jag fick utöka en hel sida i broschyren.
November och december. Jag minns att jag kände ett litet vemod inför vintern och dess lugn. Det är så skönt men ändå lite sorgligt. Man såg hur många hus förvandlats från trångbodda till obebodda. Tanken slog mig, det är ju naturens gång! Sommargästerna är ju som flyttfåglar! Dom flyttar in i sina holkar på våren och flyttar härifrån på hösten. Tänk om dom kunde göra som fåglarna, skaffa ungar när dom är här på sommarhalvåret. Då skulle chansen vara stor att några flygfärdiga ungar skulle stanna kvar här för gott. Vi måste ha något speciellt! Våra kära flyttfåglar kommer troget tillbaka från år till år och blir allt fler till antalet. En sak är jag säker på, vi har ett stort gäng där ute som bara längtar efter att ta del av allt det vackra som vi har så nära men alldeles för sällan ser.
Jag lutar mig tillbaka och känner mig nöjd med det gångna året och hoppas att 2012 blir lika bra.

Jag önskar alla er en riktigt god jul och välkomna tillbaka till oss i vår!
Camilla Keränen, Inflyttarservice Hultsfreds kommun.