Hultsfred på Emigrantmässa i Utrecht, Holland 2012

- På grund av ständigt krympande invånarantal på mindre orter har hela länet gjort en gemensam satsning för att öka inflyttningen, berättar Camilla Keränen på Hultsfreds kommuns inflyttarservice.

För tre år sedan skrev kommunerna i länet en gemensam ansökan till Tillväxtverket, för att få pengar för att jobba intensivt med att locka inflyttare från Holland, Danmark och Tyskland med god yrkeskompetens. Ansökan beviljades och projektet Team Southeast Sweden satte omedelbart igång.

I arbetet ingår marknadsföring via hemsida och tidningar, vägledning och medverkan på turist- och emigrantmässor i de tre länderna. Emigrantmässan i holländska Utrecht, Holland är den största. Mässan håller på i två dagar och lockar ca 11 000 besökare varav drygt hälften är intresserade av att flytta till Skandinavien.

Årets mässa startade den 11 februari. När portarna slogs upp strömmade 9 000 besökare med förköpta biljetter in, tätt följda av 2 000 spontanbesökare. Hallarna var fyllda av montrar från alla världens hörn, Sverige dominerade med en egen avdelning. I Team Southeast Swedens monter fanns alla länets tolv kommuner, Svensk fastighetsförmedling, ALMI och EURES-representanter, redo för att svara på alla frågor som skulle komma.

– De vanligaste frågorna rör arbetsmarknaden i Sverige och barnens skolgång. I år kunde vi se ett litet trendbrott! Tidigare år kom många besökare med drömmen om att starta en liten camping eller ett bed and breakfast, berättar Camilla. Nu har man vaknat upp ur sin dröm och koncentrerar sig i stället på ett jobb inom sitt eget yrkesområde. Många besökare är dessutom mycket högutbildade.
– Naturen och möjligheten att köpa ett hus till en rimlig kostnad är det som lockar mest. Man flyttar ifrån ett kallt arbetsklimat med långa arbetsdagar, bilköer och höga kostnader för barnomsorg. Man vill helt enkelt få mer tid över till familjen, summerar Camilla.

– Men ett litet orosmoln har blåst in över Holland. Husens värde har varit mycket höga och man har kunnat belåna sitt hus upp till 130 procent av värdet, att jämföras med Sveriges 85 procent. Nu har huspriserna sjunkit extremt mycket och den som sitter med stora lån kan inte sälja sitt hus, fortsätter berättar Camilla.

Detta är givetvis ett jätteproblem för den som vill flytta till ett annat land. Men, i väntan på att kunna flytta läser många svenska för brinnande livet och ökar därmed avsevärt sina chanser att få ett bra jobb.

– Vår gemensamma satsning i år gav 85 nya kontakter som energiskt jobbar för en ljus framtid i Sverige, avslutar Camilla.