Levande Ljus Caljam AB

Ljusstöperiet Levande Ljus Caljam AB ägs och drivs av familjen Uebel i Järnforsen.

– Vi är kreativa och händiga personer med mycket skaparlust, berättar Anne Uebel. Just nu finns ingen anställd utan hela familjen är mer eller mindre engagerad i företaget. Förhoppningen är att vi med tiden ska kunna ha minst en årsanställd och dessutom säsongsanställda vid behov.
 
Namnet Caljam är en mix där varje familjemedlem har bistått med en bokstav från sitt tilltalsnamn.
– Vi tog över företaget Ljusstöperi Levande Ljus hösten 2011. I köpet ingick även utbildning i att stöpa ljus och därmed fick vi ta del av flera års erfarenhet detta hantverk, förklarar Anne. Den tidigare ägaren, Berit Bernelycke i Loftahammar, var mån om att företaget skulle drivas vidare av rätt personer, med rätt kvalitetstänk och med rätt känsla för hantverket.
 
Efter att stöperiet kommit på plats i Järnforsen i höstas, började familjen tillsammans med Berit som läromästare, att stöpa sina första ljus professionellt. Berit har drivit ljusstöperiet under sexton år, och målet var att hon skulle lära familjen allt hon kunde om ljusstöpningskonsten.
 
– Vi har ett bassortiment med ljus som vi alltid har på lager. Men vi tycker att det är roligt att ta fram nya ljusmodeller, så ett mål är att utöka ljussortimentet, fortsätter Anne
 
Utöver ljus finns också företagets egna gjutjärnsprodukter. Dessa är formgivna av Lars Bildsten.
Produkterna gjuts och bearbetas av välkända Skeppshults gjuteri.
 
– Vi planerar även att anordna olika typer av aktiveter och workshops där deltagarna får prova på ljustillverkning, färgning och dekoration av ljus, avslutar Anne Uebel.
 
www.levandeljus.se