Öppna / stäng meny

Är vår bygd redo?

Kan man förbereda sig för överraskningar? Astrid Lindgrens Hembygd, i samarbete med Stockholm Resilience Center, kommer i vår hålla en rad workshops om lokal planering i en föränderlig värld.

Den hållbarhetsintresserade har inte missat begreppet ”de tre e:na”, energi, ekologi och ekonomi. Hur dessa hänger ihop och hur vi har utmaningar inom alla tre glider allt närmare centrum i hållbarhetsdebatten. Med insikt om dessa utmaningar och även om hur komplext vårt samhälle är ställer vi oss frågan: Hur säkerställer vi ett gott liv i vår bygd, oavsett vilken version av alla framtidsscenarion som uppenbarar sig?

Under våren kommer vi att titta med nya glasögon på det arbete med lokal planering som pågår för fullt eller nyss är avslutat i vårt område. Workshoparna går ut på att identifiera bygdens styrkor och svagheter mot bakgrund av att vi lever i en tid med snabba och oöverblickbara förändringar och ger nya infallsvinklar och ny inspiration för arbetet med de lokala utvecklingsplanerna. Föreningen bedriver metodutveckling i samarbete med Stockholm Resilience Center. Syftet är att utveckla en metod för planering i en föränderlig värld som kan användas för landsbygdsutveckling eller kommunal planering.

Först ut är Kristdalabygden med en workshop söndagen den 26:e januari. Bor du i området, vill vara med och inte fått en inbjudan – hör av dig till oss.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: