Öppna / stäng meny

Skogsträdgårdskurs

En skiss över skogsträdgården i Holma i Skåne.

En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Permakultur är ett nytt begrepp för många även om det myntades redan på 70-talet. Det är från början en sammanskrivning av orden permanent och agrikultur (jordbruk), men har de senaste åren utvecklats till att inkludera mycket mera än ”bara” odling. Kanske de bästa exemplet på permakulturens sätt att härma naturens
bevisat uthålliga och effektiva sätt att organisera sig är skogsträdgården. Den vilda skogen behöver som bekant ingen mänsklig arbetsinsats för att fungera, och ändå kan de ge så mycket nyttigheter i form av virke, ved, bär, svamp, vilt, erosionsskydd och andra ekosystemstjänster. Tanken med skogsträdgården är att efterlikna ett naturligt ekosystem, men använda sig av växter som har mera direkt nytta för människan.

En auktoritet i skogsträddgårdsvärlden är Martin Crawford i södra England. Se en kort film om hans skogsträdgård och få en uppfattning om vad det handlar om.

Philipp Weiss, som kommer hit för att hålla kursen, bygger kontinuerligt ut sin egen skogsträdgård i Puttmyra utanför Stjärnsund i Dalarna.

Datumet för kursen är satt till den 12-13 juli och preliminärt kommer vi hålla till i Pelarne. Om du är intresserad av att delta (kostnadsfritt) så hör omgående av dig till therese@alhembygd.se, eftersom antalet platser är begränsat.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: