Öppna / stäng meny

Att tala om framtiden!

Fakta

Regeringen tillsatte Framtidskommissionen hösten 2011 med uppdrag att identifiera utmaningar som Sverige står inför på längre sikt. Kommissionen leds av statsministern och består av partiledarna i regeringen samt ytterligare nio personer.

Den marknadsfördes som vårens viktigaste konferens. Efteråt beskrevs den som årets händelse av flera av deltagarna. Konferensen Framtidsbilder bjöd på forskning, talande statistik, tydliga budskap och spännande diskussioner.

21-22 mars fick Astrid Lindgrens hembygd besök av en rad olika experter och forskare med olika tankar om framtiden. Bl a nävarade representanter för regeringens Framtidskommission som gav oss en försmak av vad som presenterades först veckan efter för regeringen.

Under konferensen framgick det tydligt att det finns fler framtidsbilder. Och att de skiljer sig åt beroende på vad man anser är vår tids största framtidsutmaningar, vilket i sin tur beror på vilken bild man har av hur samhället är beskaffat och hur världen i stort fungerar.

Här finns en både en kortare och lite längre sammanfattning av vad de olika talarna sade.

Här kan man läsa om vad åhörarna tyckte om konferensen: "Årets händelse"
 
Talarnas presentationer finns här.

Framtidskommissionens nyligen släppta slutrapport finns här.

Pekka Mellergård, Mariannelund, som suttit i Framtidskommissionen och varit vår främsta kontakt med kommissionen, skriver om sina slutsatser: Besvikelse efter flera års utredande

Birger Schlaug, som medverkade på konferensen, skriver om sin syn på kommissionens arbete i denna krönika och i flera inlägg på sin blogg.

David Jonstad, som också medverkade på konferensen, skriver på klimatmagasinet Effekts blogg om Framtidskommissionen och slutrapporten.


Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: