Öppna / stäng meny

Det här med sniiiiglar...

Hur ofta hör man inte folk som förbannar dessa odjur som äter upp allt grönt som kommer i dess väg? Och hur ofta kan en kvällstidning egentligen publicera olika sätt att ta död på de små slemhögarna? Men visste du att det i Sverige finns ca 20 olika arter sniglar och långt ifrån alla gör skada...

Låt oss presentera den vackra pantersnigeln, Limax maximus, som tillhör familjen kölsniglar. Som vuxen kan den bli mellan 10-20 cm lång. Precis som den mer avskydda mördarsnigeln, spansk skogssnigel, tillhör inte pantersnigeln den naturliga faunan i Sverige men har spridit sig hit via handel med tex plantor och jord. Men i motsatts till mördarsnigeln är pantersnigeln en riktigt trevlig hjälpreda i trädgården. Förutom att vara vacker att titta på så hjälper den till med nedbrytning av organiska material då den lever på växtavfall som den omvandlar till mull. Den har även den fantastiska egenskapen att den angriper, skadar och t.o.m. dödar mördarsniglar! 

Så har du pantersniglar? Se till att vara rädd om dem!

Mer information om pantersniglarna hittar man här:

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Pantersnigel på Wikipedia

Och för dig som är verkligt intresserad finns här en blogg om sniglar och odling i allmänhet, men även med tips för dig som vill "odla" dina egna pantersniglar: Sniglar och snäckor på hemligheter.se

 

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: