Öppna / stäng meny

Durban-mötet över - vad gör vi nu?

FNs klimatmöte i Durban har avslutats. Sveriges miljöminister Lena Ek säger sig vara glad över vad som uppnåtts. Samtidigt konstaterar miljöorganisationer och andra engagerade att förhandlingsprocessen räddats- men inte klimatet.

Det huvudsakliga utfallet av Durban är att en färdplan för att gå vidare med förhandlingarna nu finns, men ännu saknas innehåll i form av konkreta beslut för att hejda klimatförändringarna. Detta kritiseras starkt från många håll,
eftersom forskare länge hävdat att vi inte har tid att dröja längre med konkreta åtgärder. Tiden rinner iväg och våra möjligheter att hejda ett skenande klimat minskar stadigt.

Rikard Warlenius sammanfattar resultatet av Durban:
– Kyotoprotokollet fick en andra åtagandeperiod efter 2012, men med färre länder (utöver USA hoppar även Kanada, Ryssland och Japan av) och ännu utan nya bindande minskningsmål.
– Till år 2015 ska ett nytt ”rättsligt avtal” förhandlas fram som omfattar alla världens länder och träder i kraft år 2020.
– Till år 2020 ska världens största fond, Green Climate Fund, ha operationaliserats och fyllts med tillräckligt mycket medel för att kunna dela ut 100 miljarder dollar årligen till klimatomställning och anpassning.

Warlenius skriver vidare på Cogitos hemsida att den praktiska innebörden av Durban-paketet är att världens regeringar ger upp målet att hålla klimatet under kontroll.

Jordens Vänner kallar Durban-mötet för en dödsdom för fattiga.

Se också vad Naturskyddsföreningen och Greenpeace skriver om resultatet av Durban.

Läs även the Guardians sammanställning av reaktioner på Durban.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: