Öppna / stäng meny

Hållbar utveckling med Leadermetoden – tio framgångsfaktorer

Leader Lär, Framtidsforums systerprojekt, levererar nu sina lärdomarna i en läsvärd rapport!

Den 17-18 juni sparkade jordbruksverket igång LLU – lokalt ledd utveckling med leadermetoden – genom en träff i Stockholm där de som ville bilda leaderområde i nästa period började skriva strategier. Leadermetoden har utvecklats inom EU för att stärka landsbygdsutveckling med hjälp av ”underifrånperspektivet” och stödja lokala projekt inom en mängd områden. Senaste programperioden påbörjades 2007 och skrider nu mot sitt slut samtidigt som en ny påbörjas.

I samband med detta publicerade fyra leaderområden en skrift om att arbeta med hållbarhet framtagen inom projektet ”Leader lär för omställning till hållbarhet”. Skriften tar upp tio framgångsfaktorer. Syftet är att visa hur leadermetoden kan användas för att stärka en hållbar landsbygdsutveckling – erfarenheter som de medverkande i Leader lär-projektet anser vara till stor nytta när de nya leaderområdena ska skriva sina strategier med EU:s 2020-mål som förtecken.

Läs den korta versionen av rapporten här.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: