Öppna / stäng meny

Idag, 20 augusti, infaller Overshoot day...

Overshoot day är den dag på året då mänskligheten har konsumerat upp naturens årliga budget. Det betyder att vi under resten av året lever "på kredit", på resurser som inte finns. Det är lite som i TV-programmet "Lyxfällan", bara det att konsekvenserna är globala...

Overshoot day inträffar allt tidigare för varje år som går. WWF skriver att om vi fortsätter i samma takt, globalt, så kommer vi behöva "två jordklot redan 2030. Användningen av fossila bränslen är den starkast bidragande orsaken till överkonsumtionen". Om däremot alla skulle leva som oss svenskar skulle vi behöva tre jordklot redan idag. Läs WWFs pressmeddelande här: Nu är Overshoot Day här och mer om hur man beräknar det ekologiska fotavtrycket här: WWF - beräkning av ekologiska fotavtryck

Bakom Overshoot day står Global Footprint Network.

Här finns även en artikel på Supermiljöbloggen om Overshoot Day

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: