Öppna / stäng meny

Jul och klappar

Men julen runt hörnet är vi många som funderar över hur vi ska hantera julklappskarusellen med samvetet i behåll. Framtidsforum har träffat fd ordföranden för Medveten Konsumtion för att få svar.

Nu när julhandeln är igång, hur tänker du kring hållbar konsumtion?Min fru och jag brukar göra saker i köket som vi ger bort. Det kan vara julgodis, något till julbordet eller något annat som vi lagat själva. Sedan lägger vi tid på att skriva rim och kanske ger vi bort något som vi vet att vederbörande annars hade köpt själv. Men framförallt står vi emot och bidrar inte till jul-klapps-kapprutningen.?Vad är viktigast att tänka på när man köper julklappar?Det är många som känner sig stressade inför jul, inte bara för julklapparna men även för allt runt omkring ska vara perfekt. Så om man verkligen vill/måste köpa något kan man se till att den som ska få julklappen verkligen behöver den, kanske kan man ersätta ett köp längre fram. Man kan också lägga tid på att skriva personliga och kärleksfulla rim, som vuxna ofta uppskattar mer än själva presenten. När det gäller någon annans barn så prata gärna med föräldrarna för att försäkra dig om att den tänkta julklappen blir uppskattad.Ok, då har vi de vuxna klara. Men de egna barnen då, de måste väl ändå få vanliga julklappar?Jag har fullt respekt för det grupptryck som barnen utsätts för och som de vidareförmedlar till sina föräldrar i form av önskelistor och tjat. Men när det kommer till barnen är symbolvärdet så mycket viktigare än för vuxna. Julafton är helt enkelt en del av uppfostran och därför är det viktigt att orka stå för de värderingar man vill se hos sina barn. Enklast är nog att köpa begagnade julklappar och ta sig tid för att umgås med barnen kring jul.Vad köper du själv för julklappar?Julhandelns andel av vår konsumtion över hela året är inte så stor som man kan tro, detaljhandeln ökarbara ca 10-20% i december. Därför är det viktigaste inte vad vi gör inför jul, utan vad vi gör resten av året. Med det sagt är såklart eventuella julklappar en viktig symbol och en bra möjlighet att använda sin konsumtion som en signal till sin omgivning.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: