Öppna / stäng meny

Lokalproducerat naturbeteskött

Längre ner i detta nyhetsbrev skriver vi om hur minskad köttkonsumtion är ett snabbt och enkelt sätt att minska klimatpåverkan, men också om naturbetesköttets fördelar. I slutet av förra veckan var Astrid Lindgrens Hembygd på projektmöte i Åre och besökte Åre Fjällbete för att dyka djupare.

Runt omkring Åre betar några hundra av Fjällbetes får för att hålla markerna öppna och för att producera lokalproducerat lammkött till turisterna. All förflyttning sker med vallhundar och flockarna flyttas ofta i linje med visionären Allan Savorys metoder för ”Holistic Management”. Tanken är att kombinera god tillgång på bete, lågt parasittryck, ett bra kött och kolinlagring i marken. Det var i samband med ett projektmöte i Leaderområdet Åres Gröna Dalar vi fick möjlighet att besöka Åre Fjällbete och träffa eldsjälen och grundaren Jörgen Andersson. På frågan om varför korna inte får 100% vall blev svaret att spannmål är för billigt för att det ska gå att driva mjölkproduktion utan att använda det – oavsett vad som är bäst för djuren, marken, människan som dricker mjölken och klimatet.

Vi fick även besöka Åre höstmarknad på fredag eftermiddag. Det var massor av lokalproducerad mat, framförallt tunnbröd och ost, hantverk av ull och fårskinn och mycket annat. Det var en generellt hög nivå på utbudet och marknaden kan verkligen rekommenderas för den som vill styra kosan emot fjällen nästa höst.

Själva projektmötet var en del av "Leader Lär för hållbarhet" som är ett samarbetsprojekt mellan fyra olika Leader-områden. Denna gång var fokus strategier och hur dessa kan utformas för att ge ökad resiliens och hållbar utveckling på landsbygden.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: