Öppna / stäng meny

Månadens vilda mat: rönnbär

Rönnbärens lysande färg vittnar om högt innehåll av antioxidanter. Ta vara på detta inhemska "superfood" och spara för vintern!

Rönnbär används traditionellt till sylt, vin och gelé,  men varför inte prova att lägga in dem som kapris, koka ketchup på dem eller smaksätta snaps med dem? Rönnbären ska gärna bli frostnupna innan de plockas, då kylan mildrar smaken något, men man kan också själv ordna detta genom att frysa dem innan användning. Rönnens unga blad kan användas till ett vaniljdoftande örtte.

100 g bär innehåller 51 mg C-vitamin (Att jämföras med apelsinens 50 mg C-vitamin i 100g frukt.)  5-10 bär tillgodoser hela dagsbehovet av C-vitamin, så passa på att samla en inhemsk C-vitaminkälla för vintern! 

Torka rönnbär för vinterbruk

Rönnbär torkas enkelt utbredda på ett nät, på tidningspapper eller uppträdda på ett snöre. Torkade bär kan användas i müsli, i bröd och gröt, strös på filen eller salladen. De torra bären kan med fördel stötas sönder innan användning.

Rönnbärssylt

Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen 12 timmar. Rensa. Koka upp en lag av 3-4 dl vatten och 500-600 gram socker. Lägg i bären (ca 1,5 liter/800 gram) och låt dem koka sakta tills de "börjar klarna". Rör inte om, utan skaka litet - annars går bären sönder. Skumma och låt sylten svalna något. Tillsätt sedan 1/2 dl konjak/whisky.
Häll sylten på burkar och förvara svalt.

Rönnbärsgele

Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen ett dygn. Rensa. Låt två liter rönnbär och ett syrligt äpple i klyftor koka i 5 dl vatten. Låt saften självrinna genom silduk, ca 30 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter saft. Koka på svag värme i 15-30 minuter tills allt socker löst sig . Skumma väl. Om saften inte "gele-ar" sig (prova med en
klick på tallrik), tillsätt pektin. 

 

Rönnbärskapris

2 dl färska rönnbär eller 1 1/2 dl torkade
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
Salt

Skölj och ansa bären. Lägg bären i en kastrull, täck med vatten och häll på rikligt med salt. Låt bären sjuda i cirka 5 minuter, skumma av under tiden. Sila därefter av vattnet och skölj bären. Koka en ny lag av ättika, socker och vatten. Lägg bären i den varma lagen och låt sjuda upp. Häll ner bär och lag i rena glasburkar, förslut och låt dem stå kallt och mogna i cirka en vecka innan servering.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: