Öppna / stäng meny

Månadens vilda mat: svinmålla

Fler bilder

Fakta

Förr tog man till vara svinmållans stärkelserika frön och använde till nödmjöl. I norra Indien används fröna till grötliknande rätter och till framställning av svagt alkoholhaltiga drycker, medan bladen och de unga skotten används i soppor, curryrätter och det fyllda brödet paratha. Mjölmållan eller quinoan är en nära släkting till svinmållan.

Svinmållan tillhör de mest användbara ätliga vilda växterna. Den har en mild smak och kan användas på samma sätt som sin släkting spenat. Tillgången är dessutom ofta god, och den lämpar sig väl för att frysas in efter förvällning.

Svinmållan är ofta den första växten att etablera sig på nyblottad jord, och återfinns inte sällan i grönsaksland och rabatter. Den betraktas som ogräs hos oss, men i delar av Asien och Afrika används den sedan länge både som foderväxt och som människoföda.

Plocka unga skott (innan blomningen) och bladen från äldre växter. Använd svinmållan i soppa, paj, gratäng, pesto, sallad, stuvningar, pastasås, piroger, bröd och pannkakor. Det finns ett 15-tal olika mållor i Sverige och alla är ätliga och kan beredas på liknande sätt.  

 

Förvälld svinmålla

Lägg blad och unga skott av svinmållan i kokande vatten med lite salt i. Låt koka ett par minuter. Häll sedan av vattnet och droppa över lite kallpressad olja, alternativt lägg på en klick smör.

 
Läs mer om vilda ätliga växter och deras användning i pdf:en Vilda grönsaker.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: