Öppna / stäng meny

Månadens vilda mat: våtarv

Fler bilder

Våtarv är ett vanligt ogräs i trädgårdar, framför allt på skuggiga och fuktiga platser. Men den är också en utmärkt grönsak som innehåller protein med bra aminosyrasammansättning, mineraler och C-vitamin. Den lär ha ett högt näringsinnehåll i jämförelse med andra växters gröna växtdelar.

Våtarv har en mild och fin smak, och hela växten kan ätas rå i sallad. Den kan också mixas med annat grönt till hälsodryck. Våtarv krymper ihop vid tillagning, men vid god tillgång kan den användas som spenat. 

Prova våtarv i en soppa eller stuvning tillsammans med annat grönt. Inger Ingmansson föreslår att koka våtarv sin egen vätska 5-10 min och tillsätta lite citron. På Skogsskafferiet föreslås också att fräsa hela växten i smör, gärna med löktrav.

Inom folkmedicinen har våtarv använts mot hosta, skörbjugg, gikt, reumatism,bleka bort fräknar, i salvor som sårläkande och klådstillande medel,som omslag vid olika hudbesvär såsom akne, eksem och kliande utslag.

 

Källor: Skogsskafferiet och Inger Ingmansson Kan man äta sånt?

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: