Öppna / stäng meny

Om vi inte kan föreställa oss en annan (bättre) framtiden finns den inte!

Fakta

Dark Mountain Project är en kulturell rörelse och en mötesplats för samtal om vår civilisations kris och vart den är på väg att ta oss. Projektet växte fram ur en känsla av att samtida kultur inte ärligt visar på omfattningen av våra sammanflätade ekologiska, ekonomiska och sociala kriser.

Framtidsforum har besökt The Dark Mountain projects svenska avdelning i Stockholm. Och vi mötes av många, engagerade och intressanta personer...

Precis som vi beskriver i 'Sagan om Imagoscellerna' (http://www.astridlindgrenshembygd.se/framtidsforum/fjarilsberattelsen/) är vikten av att kunna föreställa sig en annan framtid, ett annat samhälle helt avgörande för en omställning till ett hållbart samhälle. Om vi inte kan se det samhälle vi vill ha, utan miljökriser, utan ekonomiska kriser, utan rättvisekriser mm kommer vi troligen aldrig nå dit.

Och det är det som är grunden i The Dark Mountain -project. Projektet strävar efter att ifrågasätta de kulturella berättelser som ligger till grund för vår krisande civilisation och samtidigt fundera på, diskutera och berätta om de nya berättelser som behövs för den tid som ligger framför oss.

Fredagen den 23 november besökte Framtidsforum Dark Mountains: 'Istället för apokalypsporr - en kväll med Dark Mountain'. Om kvällen har man skrivit: "Fascinationen för apokalyptiska myter verkar peaka just nu. “Klicka dig till världens undergång” skriker en reklampelare för ett tv-bolag. I media trängs reportagen om undergången, ofta med nyhetskroken att “den 21 december går jorden under enligt mayakalendern”."

Den pågående nedbrytningen, kollapsen, av vårt samhälle är desto svårare att skildra i filmens, actionsäventyrets värld. Men den pågår. Och kvällens "huvudattraktion" Jesper Weithz berättade om sin aktuella bok 'Det som inte växer är döende'. En roman som just skildrar ett samhälle som håller på att spricka sönder, även om bokens huvudpersoner är alltför upptagna med sina egna livsmål för att vilja upptäcka detta.

Läs mer om The Dark mountain på deras svenska hemsida: http://www.darkmountain.se/

Foto från The Dark Mountains hemsida.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: