Öppna / stäng meny

Rent hår utan kemikalier!

Att de flesta schampon rengör på kemisk väg bör inte vara en nyhet längre. Att det inte är så hälsosamt att rengöra håret med en kemikalie-bomb, bör därför inte heller vara en nyhet. Men hur gör man då? Om man vill sluta köpa schampo med parabener, ftalater och sulfater? Sommaren är den perfekta tidpunkten att börja experimentera och för att du ska få lite inspiration satte Framtidsforum ihop en testgrupp, här är våra resultat:

Rasul-lera

Precis som det låter så är det en lera som man använder i håret. Rasullera är en mineralrik lera med naturliga saponiner som kan användas både till hår och hud. Leran finns i både kak och pulverform, och man blandar själv den med vatten. Massera in i håret och skölj ur.

Betyg

Therese - Trevligt sätt att "avgifta" håret, men på bara några tvättar blev mitt hår och hårbotten för torr. Använder det lite då och då nu, om håret känns jättesmutsigt.

Emma - Håret blir riktigt rent, men leran är ganska uttorkande. Mitt hår tålde inte användandet under en längre period. Ett minus är ju också att leran importeras från Marocko, och hur utvinns den egentligen?

Carina - Jag använder nästan enbart lera sedan flera år tillbaka. Håret blir renare och håller formen bättre. Leran verkar passa utmärkt för mina ganska kraftiga hårstrån. Min dotter har tunna fina hårstrån, och på henne fungerar leran inte alls.

Björklöv

Björklöv har en rengörande, skummande effekt (löven ska plockas i början av sommaren). Ca en näve färska blad blandas med 3 del kallt vatten. Även torkade löv kan användas, ta då 3 msk / 3 del vatten. Låt det stå och dra minst 30 minuter, och skaka blandningen sedan ordentligt innan löven silas bort. Blandningen ska skumma. Massera in vätskan i håret och skölj ur.

Betyg

Therese - Mitt hår blev "kladdigt", men är osäker på om jag lyckades få vattnet att skumma ordentligt innan jag silade bort löven. Ett stort plus är annars att det är väldigt enkelt att hitta, plocka och torka björklöv (se till att ha trädägarens tillstånd) och att det är praktiskt taget gratis! Ett lite minus är dock att vätskan är KALL (vilket jag tror kommer spela större roll vinterhalvåret).

Ägg

Hela ägget kan användas, men vitan är mer uttorkande än gulan, så man kan separera dem och testa sig fram till vad som funkar bäst för det egna håret. Masera in ägget i torrt eller lätt fuktigt hår. Låt sitta i 10 min och skölj sedan med svalt vatten (alltför varmt vatten kan få ägget att koagulera). Man kan även blanda ägget med lite honung innan användning.

Betyg

Emma- Det låter kanske lite konstigt att tvätta håret med ägg, men det lär vara en gammal och väl beprövad metod. Jag använder sedan några månader tillbaka enbart äggula och eftersköljer med vinäger (0,5 dl vinäger till 5 dl kallt vatten) för att återställa pH-balansen. Det fungerar jättebra! Tillsammans med egentillverkade tvålar och egna salvor/ lotion har hårtvätten med ägg gjort att jag kunnat fasa ut de flesta "tveksamma" kemiska produkterna ur badrumsskåpet.

För ännu fler exempel, recept och goda råd besök No ´poos sida om hårtvätt!

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: