Öppna / stäng meny

Skogsskafferiet guidar till den vilda maten

Ännu är det för tidigt för de flesta trädgårdsodlade grönsaker. Men i skogen spirar redan många primörer. Här-producerat, klimatsmart, näringsrikt och gott- allt fler upptäcker fördelarna med den vilda maten. Skogsskafferiet är en informativ och lättillgänglig guide till det ätbara i naturen.

Det finns mer än 250 ätliga växter i Sverige, och inte sällan är de vilda växterna nyttigare än sina odlade släktingar. De gröna, vilda blad som det finns gott om nu på våren är särskilt näringstäta. Att återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet är alltså både hälsofrämjande och hållbart.

Skogsskafferiet syftar till att sprida kunskap om de vilda, ätliga växter som finns i den svenska naturen. Varje månad beskrivs ett antal växter som kan samlas under just den månaden, med användningsområden, näringsvärden, svårighetsgrad, möjliga förväxlingsrisker och länkar till mer information. Sidan lyfter fram enklare växter och växter som kan anses användbara i den vardagliga matlagningen. Tonvikten ligger på bladväxter, men även de vanligaste matsvamparna finns beskrivna. Sidan innehåller också en bra litteraturlista för den som vill lära sig mer.

Initiativtagare till Skogsskafferiet Christian Cederwall och Markus Lundström.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: