Öppna / stäng meny

Tillväxtkritik på frammarsch

Fler bilder

Den som provat att antyda att oändlig tillväxt på en ändlig planet är en omöjlighet får ofta instinktiva svar på tal så som ”Vill du tillbaka till stenåldern?!” eller liknande. Åtminstone sedan andra världskriget har det blivit allt vanligare för de flesta samhällsdebattörer att sjunga den ekonomiska tillväxtens lovsång. Men nu verkar det börja röra sig lite och allt fler vågar ifrågasätta att evig ekonomisk tillväxt är möjlig eller ens önskvärd.

Steg 3 är ett nätverk för personer som tycker vi behöver problematisera jakten på evig ekonomisk tillväxt. Många är namnkunniga och de har en bred representation av hela samhället. Nedan följer några exempel på vad nätverket bidragit till den senaste tiden.

I somras släppte fd TV-meteorologen Pär Holmgrens förlag en antologi med 24 tillväxtkritiska essäer. Tack vare den stora spridningen av författare behandlas frågan från många olika håll och den lilla boken kan verkligen rekommenderas för den som vill orientera sig i denna fråga. Läs inledningen här.

Henrik Lindström är en av de mer folkkära profilerna i nätverket. Han har sedan länge yppat liknande tankar i sina vinter- och sommar-program i P1 och för några år sedan gjorde han en konsumtionskritisk show, ”Ljust och fräscht”, med Henrik Schyffert. Nu har paret gjort ytterligare en komisk men smärtsamt träffande uppföljare, ”Ägd: Pengarna eller livet”.

 Många är de forskare som slitit sitt hår för att de inte kunnat studera denna fråga på arbetstid, eftersom det varit närapå omöjligt att få forskningsmedel för att dyka djupare i vårt beroende av ekonomisk tillväxt. För någon vecka sedan har dock en milstolpe passerats när några KTH-forskare fått klartecken att dra igång ett sådant tvärvetenskapligt projekt, med en budget på 22,8 miljoner.

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: