Öppna / stäng meny

Vadå "Skogsträdgård"?

Philipp visar

Fler bilder

  1. Medhjälpare
  2. Plantering och allmänt kaos
  3. Ett tag ser det rätt skräpigt ut..
  4. Men när det är klart ser det fint och städat ut!

Under 2 dagar i mitten på juli arrangerade Framtidsforum i samarbete med Omställning Vimmerby-Hultfred en skogsträdgårdskurs. Innehållet varierade från teori om vad en skogsträdgård faktiskt är till praktiska gräva-ner-planta-aktiviteter.

Philipp Weiss ledde kursen och planterade sina första träd 2011 i Puttmyra skogsträdgård i Dalarna. Men redan 2007 började han odla i större själhushållnings-skala. Som Philipp själv sa, ”jag fick lite ångest av förodling, årlig jordbearbetning och ogräsrensning. Därför började han leta efter alternativ till ettåriga grönsaker som årligen måste sås om. Han hittade skogsträdgårdar.

Konceptet går ut på perenna växter som växer i flera lager. Man kan kalla det tredimensionell odling. Höga träd, låga träd, buskar, örter, marktäckare, klängväxter och rotväxter är de 7 grupper som Philipp delar in sin trädgård i.

Philipp tycker även att benämningen skogsträdgård är aningens felaktig. För man odlar inte i en skog, oftast börjar man med en helt öppen yta; en större gräsplätt eller till och med en åker. Philipp berättar att Gustav Mandelmann därför har föreslagit att begreppet "nyttolund" kan användas istället.

För att lära sig mer om skogsträdgårdsodling eller vill veta mer om Philipp så kan man besöka hans blogg på: Puttmyra Skogsträdgård

Vill man se den skogsträdgård som vi anlade under helgen så besöker man istället Laurent och hans familj i Pelarna, här finns kontaktuppgifter och vägbeskrivning: Bastefallarn.se

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: