Öppna / stäng meny

Levande Ljus Caljam AB

Ljusstöperiet Levande Ljus Caljam AB ägs och drivs av familjen Uebel i Järnforsen.

– Vi är kreativa och händiga personer med mycket skaparlust, berättar Anne Uebel. Just nu finns ingen anställd utan hela familjen är mer eller mindre engagerad i företaget. Förhoppningen är att vi med tiden ska kunna ha minst en årsanställd och dessutom säsongsanställda vid behov.
 
Namnet Caljam är en mix där varje familjemedlem har bistått med en bokstav från sitt tilltalsnamn.
– Vi tog över företaget Ljusstöperi Levande Ljus hösten 2011. I köpet ingick även utbildning i att stöpa ljus och därmed fick vi ta del av flera års erfarenhet detta hantverk, förklarar Anne. Den tidigare ägaren, Berit Bernelycke i Loftahammar, var mån om att företaget skulle drivas vidare av rätt personer, med rätt kvalitetstänk och med rätt känsla för hantverket.
 
Efter att stöperiet kommit på plats i Järnforsen i höstas, började familjen tillsammans med Berit som läromästare, att stöpa sina första ljus professionellt. Berit har drivit ljusstöperiet under sexton år, och målet var att hon skulle lära familjen allt hon kunde om ljusstöpningskonsten.
 
– Vi har ett bassortiment med ljus som vi alltid har på lager. Men vi tycker att det är roligt att ta fram nya ljusmodeller, så ett mål är att utöka ljussortimentet, fortsätter Anne
 
Utöver ljus finns också företagets egna gjutjärnsprodukter. Dessa är formgivna av Lars Bildsten.
Produkterna gjuts och bearbetas av välkända Skeppshults gjuteri.
 
– Vi planerar även att anordna olika typer av aktiveter och workshops där deltagarna får prova på ljustillverkning, färgning och dekoration av ljus, avslutar Anne Uebel.
 
www.levandeljus.se

Söker ditt företag ett centrumnära kontor?

HULTSFRED Arbetar du hemifrån? Funderar du på att flytta ditt företag till Hultsfreds kommun? Är du trångbodd eller har ditt företag dåliga lokaler? Funderar du på att starta eget?

Bondens Torg ska utvecklas

HULTSFRED Astrid Lindgrens Hembygd gör en satsning för att vidareutveckla Bondens Torg - det ambulerande marknadskonceptet för lokal mat och hantverk i Eksjö, Vimmerby, Hultsfreds och Oskarshamns komuner. Elisabet Storck blir projektledare .

Skräpplockarna

HULTSFRED Nu är Hultsfreds kommun ansluten till Skräpplockardagarna, Sveriges största manifestation mot nedskräpningen!

Fy skråen vilket härj

HULTSFRED Sommarens happening! Grabbarna P3 eller rättare sagt Putte Svensson, Patric Engqvist och Patrik Axelsson - alla de tre gamla festivalrävar planerar för ett nytt event i sommar.

Evenemang i regionen

Hultsfred

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: