Är vår bygd redo?

Kan man förbereda sig för överraskningar? Astrid Lindgrens Hembygd, i samarbete med Stockholm Resilience Center, kommer i vår hålla en rad workshops om lokal planering i en föränderlig värld.

Den hållbarhetsintresserade har inte missat begreppet ”de tre e:na”, energi, ekologi och ekonomi. Hur dessa hänger ihop och hur vi har utmaningar inom alla tre glider allt närmare centrum i hållbarhetsdebatten. Med insikt om dessa utmaningar och även om hur komplext vårt samhälle är ställer vi oss frågan: Hur säkerställer vi ett gott liv i vår bygd, oavsett vilken version av alla framtidsscenarion som uppenbarar sig?

Under våren kommer vi att titta med nya glasögon på det arbete med lokal planering som pågår för fullt eller nyss är avslutat i vårt område. Workshoparna går ut på att identifiera bygdens styrkor och svagheter mot bakgrund av att vi lever i en tid med snabba och oöverblickbara förändringar och ger nya infallsvinklar och ny inspiration för arbetet med de lokala utvecklingsplanerna. Föreningen bedriver metodutveckling i samarbete med Stockholm Resilience Center. Syftet är att utveckla en metod för planering i en föränderlig värld som kan användas för landsbygdsutveckling eller kommunal planering.

Först ut är Kristdalabygden med en workshop söndagen den 26:e januari. Bor du i området, vill vara med och inte fått en inbjudan – hör av dig till oss.