Energislavarna
Publicerad 30 September 2013
Låga vattenmagasin och strulande kärnkraftverk ger fart på elprisdebatten. Men hur dyr är elen egentligen?
Som vanligt på hösten, när kylan börjar göra sig påmind och "våra" kärnkraftverk fortfarande står stilla för underhåll, kommer diskussionen om elpriserna som ett brev på posten.Iår är dessutom
nivån i vattenmagasinen låg. Många argumenterar för att vi behöver lägre elpriser för industrin och jobbens skull. Kungliga vetenskapsakademin föreslog för någon vecka sedan att vi skulle kapa ledningarna till Europa för att slippa importera tyska och danska elpriser. Att det även skulle innebära att vi inte skulle kunna reducera tyska och danska koldioxidutsläpp verkade inte så viktigt att tala om.
Men hur dyr är elen egentligen? Ibland kan det vara nyttigt med lite perspektiv. Vi leker med tanken att en kreativ regering skulle eliminera all arbetslöshet genom att dessa medborgare skulle få sitta på en motionscykel och generera el 40 timmar i veckan. En frisk vuxen bör klara 50 watt uthålligt under längre tid, vissa betydligt mer, men andra lite mindre. Alltså 0,05*40 = 2 kWh i veckan, eller 8 kWh i månaden. Alla som får en elräkning vet att en månadslön motsvarande 8 kWh (storleksordningen 8 kr) inte är mycket att leva på. Det var inte så många generationer sedan som det mesta av det arbete som utfördes i vårt samhälle gjordes med muskelkraft. Kan det vara så att vi är lite bortskämda med billig energi?
Ett annat sätt att se på saken är hur många energislavar som skulle krävas för att driva vår konsumtion. Författaren Andrew Nikiforuk skriver om detta i "Energy of Slaves" och bloggaren Jason Hepp om samma sak på "22 billion energy slaves". I snitt skulle det behövas ungefär 35 energislavar per person globalt (bara för den fossila energin). Men i Sverige har vi förstås högre energikonsumtion än det globala snittet. För oss skulle det krävas i storleksordningen 6 gånger så många, dvs 200 slavar per person.
En känsla för detta får vi av BBCs
Bang Goes The Teory.
Daniel Hägerby
Ansvarig utgivare:
Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd
Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod.
Du kan vara med och påverka redan nu.
Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.
En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!
Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!
Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.
Evenemang i regionen
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu