Lokalproducerat naturbeteskött

Längre ner i detta nyhetsbrev skriver vi om hur minskad köttkonsumtion är ett snabbt och enkelt sätt att minska klimatpåverkan, men också om naturbetesköttets fördelar. I slutet av förra veckan var Astrid Lindgrens Hembygd på projektmöte i Åre och besökte Åre Fjällbete för att dyka djupare.

Runt omkring Åre betar några hundra av Fjällbetes får för att hålla markerna öppna och för att producera lokalproducerat lammkött till turisterna. All förflyttning sker med vallhundar och flockarna flyttas ofta i linje med visionären Allan Savorys metoder för ”Holistic Management”. Tanken är att kombinera god tillgång på bete, lågt parasittryck, ett bra kött och kolinlagring i marken. Det var i samband med ett projektmöte i Leaderområdet Åres Gröna Dalar vi fick möjlighet att besöka Åre Fjällbete och träffa eldsjälen och grundaren Jörgen Andersson. På frågan om varför korna inte får 100% vall blev svaret att spannmål är för billigt för att det ska gå att driva mjölkproduktion utan att använda det – oavsett vad som är bäst för djuren, marken, människan som dricker mjölken och klimatet.

Vi fick även besöka Åre höstmarknad på fredag eftermiddag. Det var massor av lokalproducerad mat, framförallt tunnbröd och ost, hantverk av ull och fårskinn och mycket annat. Det var en generellt hög nivå på utbudet och marknaden kan verkligen rekommenderas för den som vill styra kosan emot fjällen nästa höst.

Själva projektmötet var en del av "Leader Lär för hållbarhet" som är ett samarbetsprojekt mellan fyra olika Leader-områden. Denna gång var fokus strategier och hur dessa kan utformas för att ge ökad resiliens och hållbar utveckling på landsbygden.