Månadens vilda mat: våtarv

Fler bilder

Våtarv är ett vanligt ogräs i trädgårdar, framför allt på skuggiga och fuktiga platser. Men den är också en utmärkt grönsak som innehåller protein med bra aminosyrasammansättning, mineraler och C-vitamin. Den lär ha ett högt näringsinnehåll i jämförelse med andra växters gröna växtdelar.

Våtarv har en mild och fin smak, och hela växten kan ätas rå i sallad. Den kan också mixas med annat grönt till hälsodryck. Våtarv krymper ihop vid tillagning, men vid god tillgång kan den användas som spenat. 

Prova våtarv i en soppa eller stuvning tillsammans med annat grönt. Inger Ingmansson föreslår att koka våtarv sin egen vätska 5-10 min och tillsätta lite citron. På Skogsskafferiet föreslås också att fräsa hela växten i smör, gärna med löktrav.

Inom folkmedicinen har våtarv använts mot hosta, skörbjugg, gikt, reumatism,bleka bort fräknar, i salvor som sårläkande och klådstillande medel,som omslag vid olika hudbesvär såsom akne, eksem och kliande utslag.

 

Källor: Skogsskafferiet och Inger Ingmansson Kan man äta sånt?