Medveten konsumtion i Eksjö

Några dagar innan jul besökte 'Medveten Konsumtion's Daniel Hägerby Eksjö. Inför ett nästan fullsatt Lilla Caféet pratade Daniel om hur din dagliga konsumtion påverkar människor runt hela jorden.

Det var ett starkt föredrag och konsumtionens olika aspekter Daniel Hägerby gav strax innan jul. Ett av kvällens huvudord var det något slitna 'konsumentmakt'. Ordet fick under kvällen lite av en upprättelse, och vi fick lära oss att det inte bara handlade om VAD man konsumerar, utan även om att det kan betyda att man INTE konsumerar.

Daniel menar att vi i varje konsumtionsval har "rösträtt". Rösträtt för schyssta löner och arbetsvillkor, rösträtt för hållbar råvaruutvinning, rösträtt för en bättre framtid för alla.

Som exempel tog Daniel upp den rika världens slit och slängförhållande till bl.a. mobiltelefoner, en vara som innan du köper den i handeln har satts ihop i ena delen av världen med råvaror, från minst 30 olika gruvor, från andra delen av världen. Är det rimligt att en sådan kan kosta så lite som under 1000-lappen?

Ett annat exempel var våra klädkedjor, där det går att "fynda" ett linne för under 50 kr (till ordinarie pris).
Daniel vill att vi frågar oss i de situationerna, är detta verkligen varans egentliga pris? Han vill att vi ska vara medvetna om att om inte jag som slutkonsument betalar varans fulla värde så är det någon annan som får göra det...