Rediga pengar

Fler bilder

Att många bankkontor har upphört med kontanthantering är knappast en nyhet. Men vad betyder det egentligen och vad kan man göra åt det? Framtidsforum reder ut begreppen.

Sveriges konsumenter hade en debattartikel i NVP i början av januari. Förrutom lite skrämmande fakta om hur fort utvecklingen går med att ta bort kontanterna finns även tips på hur kommunerna kan se till att behålla kontanthanteringen i “sina” banker (exempel från Uppvidinge kommun där kommunalråd Christina Lindqvist reagerade starkt när banken slutade med kontanthantering). Detta är viktigt för lokalsamhället på många sätt. Läs gärna artikeln.

Något som inte nämns i artikeln och inte många tänker på, särskilt inte de privatpersoner som talar sig varma för det kontantlösa samhället, är vad kontanterna ersätts av. Sedlar och mynt tillverkas på uppdrag av riksbanken och säljs till bankerna för det belopp som står på dem, dvs tio kronor för en tia. Enkelt. Men dessa pengar utgör bara ca 3 % av penningmängden. Resten av pengarna, som finns i bankernas datorer, är skapade som lån som någon ska betala ränta på. Sedlar och mynt betalar ingen ränta för. Häri ligger ytterligare en viktig förklaring till att bankerna gärna väljer bort kontanterna, de skapar ju inga intäkter för bankerna, bara kostnader.

För medborgarna däremot är kontanterna ett säkert betalningsmedel som fungerar oavsett strömavbrott, avmagnetiserade kort eller glömda koder. Dessutom finansierar dina kontanter i fickan inga destruktiva hyss så som kolkraft eller oljesand, medan du sover.