Skogsskafferiet guidar till den vilda maten

Ännu är det för tidigt för de flesta trädgårdsodlade grönsaker. Men i skogen spirar redan många primörer. Här-producerat, klimatsmart, näringsrikt och gott- allt fler upptäcker fördelarna med den vilda maten. Skogsskafferiet är en informativ och lättillgänglig guide till det ätbara i naturen.

Det finns mer än 250 ätliga växter i Sverige, och inte sällan är de vilda växterna nyttigare än sina odlade släktingar. De gröna, vilda blad som det finns gott om nu på våren är särskilt näringstäta. Att återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet är alltså både hälsofrämjande och hållbart.

Skogsskafferiet syftar till att sprida kunskap om de vilda, ätliga växter som finns i den svenska naturen. Varje månad beskrivs ett antal växter som kan samlas under just den månaden, med användningsområden, näringsvärden, svårighetsgrad, möjliga förväxlingsrisker och länkar till mer information. Sidan lyfter fram enklare växter och växter som kan anses användbara i den vardagliga matlagningen. Tonvikten ligger på bladväxter, men även de vanligaste matsvamparna finns beskrivna. Sidan innehåller också en bra litteraturlista för den som vill lära sig mer.

Initiativtagare till Skogsskafferiet Christian Cederwall och Markus Lundström.