Vadå "Skogsträdgård"?

Philipp visar

Fler bilder

  1. Medhjälpare
  2. Plantering och allmänt kaos
  3. Ett tag ser det rätt skräpigt ut..
  4. Men när det är klart ser det fint och städat ut!

Under 2 dagar i mitten på juli arrangerade Framtidsforum i samarbete med Omställning Vimmerby-Hultfred en skogsträdgårdskurs. Innehållet varierade från teori om vad en skogsträdgård faktiskt är till praktiska gräva-ner-planta-aktiviteter.

Philipp Weiss ledde kursen och planterade sina första träd 2011 i Puttmyra skogsträdgård i Dalarna. Men redan 2007 började han odla i större själhushållnings-skala. Som Philipp själv sa, ”jag fick lite ångest av förodling, årlig jordbearbetning och ogräsrensning. Därför började han leta efter alternativ till ettåriga grönsaker som årligen måste sås om. Han hittade skogsträdgårdar.

Konceptet går ut på perenna växter som växer i flera lager. Man kan kalla det tredimensionell odling. Höga träd, låga träd, buskar, örter, marktäckare, klängväxter och rotväxter är de 7 grupper som Philipp delar in sin trädgård i.

Philipp tycker även att benämningen skogsträdgård är aningens felaktig. För man odlar inte i en skog, oftast börjar man med en helt öppen yta; en större gräsplätt eller till och med en åker. Philipp berättar att Gustav Mandelmann därför har föreslagit att begreppet "nyttolund" kan användas istället.

För att lära sig mer om skogsträdgårdsodling eller vill veta mer om Philipp så kan man besöka hans blogg på: Puttmyra Skogsträdgård

Vill man se den skogsträdgård som vi anlade under helgen så besöker man istället Laurent och hans familj i Pelarna, här finns kontaktuppgifter och vägbeskrivning: Bastefallarn.se