Vandra för Vättern
Publicerad 19 Maj 2013
Vad skulle en eventuell framtida gruva för sällsynta jordartsmetaller i sjöns närhet innebära för Vätterns biologiska mångfald och för sjön som dricksvattentäkt? Östergötlands fältbiologer vandrar från Vadstena till Jönköping, 3-12 juni, för att ta reda på mer om detta och väcka uppmärksamhet kring frågan. Vandringen är öppen för alla som oroas över utvecklingen kring sjön.
På hemsidan för vandringen skriver Fältbiologerna:
"Varför gå för Vättern?
Vättern är en viktig sjö. Den försörjer 250 000 människor i staden och på landet med rent vatten att dricka, ger liv och näring till landsbygden genom turismen, fisket och sin skönhet. Trots det har gruvbolaget Tasman Metals fått undersökningstillstånd i Norra Kärr som bara ligger 1,5 kilometer från sjön. De vill bryta sällsynta jordartsmetaller i ett dagbrott. Storskalig industri där vi nu har ett unikt kulturlandskap. Det tycker vi i Fältbiologerna är galet. En gruva är ett mycket stort ingrepp i landskapet. När marken, och allt som lever på den, fysiskt försvinner kommer platsen aldrig kunna återställas.
En stor del av den gruvdrift som bedrivs idag förorenar sin omgivning. Vättern är en känslig sjö, och risken att den förorenas är inte något som ska ignoreras. Att riskera dricksvatten för ekonomisk vinning har fått oss att undra över vilka prioriteringar Sverige gör. Hur kan ekonomisk vinst vara viktigare än rent vatten?
Det finns mycket pengar att tjäna för de företag som ägnar sig åt gruvbrytning, men Sverige som land tjänar inte särskilt mycket på vår tillåtande minerallagstiftning. Det är mycket fördelaktigt för gruvbolag att utvinna mineral i Sverige idag. Bolagen betalar endast 0,5 promille av sina intäkter till svenska staten. Vi rear ut våra naturresurser. Vi i Fältbiologerna frågar oss var hållbarheten finns i den nuvarande minerallagen?"
Emma Sundman
Ansvarig utgivare:
Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd
Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod.
Du kan vara med och påverka redan nu.
Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.
En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!
Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!
Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.
Evenemang i regionen
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Saknar data från alltsomsker.nu
Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu