100 volontärer på Eksjö Tattoo

Fler bilder

  1. Linköpings Skolmusikkår
  2. Orkestervärdarna Sven-Erik och Christina Gustafsson tillsammans med Birgitta Henning

Fakta

Föreställningar
Torsdag 7/8 kl. 20
Fredag 8/8 kl. 20
Lördag 9/8 kl. 15
Lördag 9/8 kl. 20
Biljetter finns på Eksjö turistbyrå och på www.eksjotattoo.se

När 350 musiker från fem olika länder samlas i en liten småländsk stad blir ingenting som vanligt. Den stora arenan fyller hela Stora Torget och i stadskärnan hörs allt från marscher till populärmusik. I dag är det premiär för Eksjö International Tattoo 2014. Över 100 lokala volontärerna gör arrangemanget möjligt.

Eksjö har vid det här laget bra rutin på stora musikaliska evenemang. De senaste 25 åren har tio tattoon genomförts i stan. I åtta av dem har familjen Pansell tillbringat drygt en semestervecka på Stora Torget. Familjen ansvarar för allt som sker på arenan.

– Min bror var ordförande i tattooföreningen och tyckte att det här uppdraget passade oss, berättar Hans Pansell, som har med sig både barn och barnbarn på arenan. Var och en har vid det här laget givna roller och vet vad de ska göra. De får hjälp av Eksjö Fotboll att bygga, riva och sälja fika i pausen, annars sköter de det mesta själva, allt från ljus och ljud till inhägnad och servering.
Barnbarnet Philip Edvardsson var bara ett par år första gången han var med på arenan och till Eksjö Tattoo 2016 räknar familjen med att introducera den nu nyfödda kusinen.
– Det är väldigt roligt att jobba ihop med hela familjen, säger Lina Pansell.

Orkestervärdar
Linköpings Skolmusikkår var först ut med att visa upp sig på arenan i samband med onsdagens vaktparad. Under orkesterns marsch från Järnvägsparken till Åbron, med stop för en kortare konsert på arenan, fanns orkestervärdarna Christina och Sven-Erik Gustafsson och Per-Göran Olsson med i bakgrunden.

De följer orkestern under repetitioner och spelningar under hela veckan och fanns också med i bussen som hämtade de unga musikerna i Linköping.
– Vårt jobb är att serva med den hjälp de kan tänkas behöva. Det kan vara allt från en handduk som saknas till en snabb kontakt med en sjuksköterska, berättar Christina.
Varje orkester har egna orkestervärdar. Birgitta Henning är ansvarig de totalt 20 värdarna. För hennes del har förberedelserna pågått sedan april.
– Eksjö Tattoo är en folkfest och det är väldigt roligt sätt att se vad som händer bakom kulisserna. Vi har väldigt duktiga värdar som löser de frågor och problem som dyker upp.

"Allt bara flyter på"
Linköpings Skolmusikkår består av gymnasieungdomar från kulturskolan. Orkestern deltar i stora musikaliska sammanhang både i Sverige och utomlands. 2012 tävlade orkestern i Calgary Stampede i Canada.
– Vi har inte tänkt på mottagandet och det är ett gott tecken! Allt bara flyter på, säger musikerna Simon Johansson, Per Nelsson och Aziz Arim.
Även orkesterledaren Leif Wangin är nöjd.
– Vi har haft kontakt med arrangörerna i ett års tid och har hela tiden haft en bra dialog. Här på plats fungerar allt mycket bra och det var över förväntan att värdarna var med oss redan från Linköping.