Kristallen redo för en ny nivå

Fler bilder

  1. Foto: Isabella Henriksson Andersdotter
  2. Foto: Isabella Henriksson Andersdotter

Restaureringen är klar. Därmed är den unika arkitekturpärlan i Bruzaholm redo för nästa steg! Drömmer du om att driva verksamhet i en magisk miljö? Arrangera spännande evenemang på en plats som saknar motstycke i svensk modernistisk arkitektur? Ta en tur till Bruzaholm i sommar, känn in atmosfären och se möjligheterna. Kristallen är öppen alla helger i juli!

Ett stenkast från riksväg 40 i Bruzaholm, mellan Eksjö och Mariannelund (och bara en halvtimmas bilresa från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby) ligger Kristallen – ett av landets mest påkostade växthus, där ljuset, rymden och historiens vingslag ger varje upplevelse en extra dimension.

Under årets upplaga av Höglandets Konstronda samsades skulpturer, oljemålningar och installationer i lokalerna. Kristallen stod värd för den stora samlingsutställningen och tog emot flera hundra besökare som bjöds på kaffe, hembakat bröd och, inte minst, berättelsen om platsen.

Till lyst och glädje
Den ursprungliga handelsträdgården anlades av företagaren Erik Bengtsson. Han ägde AB Maskinduksverken i Bruzaholm och ville skapa en fin och vilsam plats för sina anställda, men också en mötesplats för samhället. Österrikiske Peter Kautzky, arkitektstuderande på Sven Wranérs arkitektkontor i Gävle, fick uppdraget att samla inspiration från all tillgänglig internationell litteratur om växthus- och trädgårdsanläggningar på biblioteket i Gävle. Wraners skisser utvecklades av Kautzky och hans förslag passade in på Bengtssons önskemål kring kvalitet, färg och formspråk.   

Resultatet blev en mönsteranläggning för modern industriarkitektur och personalvård, ”ett hus till lyst och praktisk glädje”, med en heltidsanställd trädgårdsmästare och flera assistenter. Äppelträdgården erbjöd sittplatser för arbetarna i fabriken och utanför det iögonfallande växthuset anlades grönsaksodlingar. I den fyrkantiga ”Kristallen” såldes säsongsväxter och småländskt konstglas.
- Jag minns hur vi gick hit och köpte tulpaner som knipsades direkt från löken, de stod så länge, berättar Karin Sjögren, som vuxit upp i Bruzaholm, och vars pappa var med och byggde Kristallen. Nu är hon en av eldsjälarna i föreningen och dessutom en av de medverkande konstnärerna.   
- Det känns fantastiskt att få vara och verka i den här miljön. Att vi lyckats återskapa och förbättra byggnaden är otroligt.

Från förfall till återvinning  
Handelsträdgården drevs i drygt 20 år, innan disponent Bengtsson sålde fabriken. Kristallen lämnades åt sitt öde på 1980-talet. Förfallet fortskred i nästan 30 år innan länsantikvarien uppmärksammade området och klassade byggnaden som unik arkitektur i Jönköping län.
En arbetsgrupp med lokalbefolkning och representanter från kommun, länsstyrelse och länsmuseet blev grunden till det som så småningom blev föreningen Kristallen i Bruzaholm. 2016 fick föreningen kulturvårdsanslag från Riksantikvarieämbetet genom länsstyrelsen till en omfattande restaurering.
- Mosaiken i bassängen och golvplattorna i försäljningsdelen är original, liksom många av spotlightarmaturerna, säger Birgitta Holm, ordförande i föreningen, och betonar att styrelsen under hela processen haft ett tydligt fokus på hållbarhet.

-  Vi har återanvänt så mycket som möjligt, anlitat lokala entreprenörer och haft siktet inställt på lokal utveckling. För att bli en modern och användbar samlingsplats för publika arrangemang har växthusets takfönster ersatts med moderna isolerglas, jordgolvet med ett gjutet betonggolv och en helt ny handikapptoalett har byggts inne i växthuset.

Entreprenör för trädgårdskafé
Föreningen hyr ut lokalerna och arrangerar i en del egna aktiviteter. Hittills har Kristallen fyllts med konserter, livemålningar, utställningar, bröllopsmiddagar, dansföreställningar och föreläsningar. Nu är ett av målen att hitta en entreprenör som vill driva ett trädgårdskafé och/eller fylla lokalerna med ännu fler aktiviteter – allt från konferenser till aktiviteter för barnfamiljen.       

Prestigefyllt pris
2021 återinvigdes Kristallen och den 6 juni 2022 tilldelas föreningen Eksjö kommuns arkitektur- och byggnadsvårdspris på 10 000 kronor.
- Priset betyder jättemycket för oss, dels för att varje krona är värdefull, men också känslan av att vårt arbete uppskattas av andra, säger Birgitta Holm, som också gläds åt att Bruzaholms Bruksmuseum ett par hundra meter bort tilldelats Årets kulturpris.

Se filmen om Kristallen här https://www.youtube.com/watch?v=BfDKpTTuRcU

Vill du bli medlem i föreningen eller hyra lokalerna för evenemang?
Mejla kristallenibruzaholm@gmail.com

För mer information www.kristallenbruzaholm.se
Följ Kristallen Bruzaholm på facebook

Styrelse (inklusive adjungerade)
Agneta Åsgrim Berlin, Jönköping
Karin Sjögren, Bruzaholm

Carin Hamar, Bruzaholm
Pia Löfgren, Eksjö

Minna Lindell, Eksjö
Birgitta Holm, Eksjö

Carin Rickardsson, Eksjö/Bänarp
Christina Thorstensson, Vimmerby

Jes Suhr, Bruzaholm
Rolf Wennbring. Bruzaholm

Ole Hamar, Bruzaholm
Nils-Åke Friman, Bellö

Jurgen Beck, Eksjö
Thomas Hultegård, Eksjö

Hans Fredholm, Eksjö