Pyssling flyttar in på Filmbyn

Fler bilder

Fakta

Nils Karlsson Pyssling hade premiär 1990.
Regi och manus: Staffan Götesson
Musik: Astrid Lindgren och Anders Berglund

Nils Karlsson-Pyssling flyttar in” är inte bara titeln på Astrid Lindgrens bok från 1965, utan också en exakt beskrivning av vad som kommer att hända på Filmbyn Småland i Mariannelund under våren och försommaren!

Redan när Filmbyn invigdes 2017 var planen att utställningen skulle förnyas med nya miljöer. Lagom till 5-årsjubileet den 18 juni är det dags för ytterligare ena av Astrid Lindgrens älskade karaktärer att flytta in på Filmbyn. En viktig del av installationen blir originalrekvisita från inspelningen av Svensk Filmindustris film om Nils Karlsson Pyssling från 1990.

Tillbaka i Mariannelund
Den nya miljön kommer att byggas av Ingmarie Halling, som tidigare skapat ABBA-muséet på Djurgården och Filmbyns befintliga utställning. Det var med blandade känslor hon lämnade Filmbyn 2017.

  Helst hade jag velat stanna kvar och fortsätta jobba med Filmbyn men jag hade andra fina utställningar att göra. Nu senast Avicii Experience i Stockholm. För inte så länge sedan besökte jag Filmbyn igen och det var samma lustfyllda känsla att se allt igen. Så fint och levande. Att jag och de som var med för fem år sedan nu får komma tillbaka för att göra en ny installation är så hedrande och så roligt, säger Ingmarie Halling, som alltså fått uppdraget att komplettera den befintliga utställningen med ytterligare en miljö. 

Ny miljö och gammaldags bio

Nils Karlsson Pyssling-miljön kommer att ersätta den tillfälliga utställningen ”Flykten till framtiden”, som gästspelat på Filmbyn under några år. Här kommer stommen till den befintliga övervåningen att byta skepnad och utgöra Bertils säng, med ett gigantiskt virkat lapptäcke hängande över sängkanten! Här ska stora och små besökare, med hjälp av de magiska ordet Killevippen, få känna på hur det är att vara stor som en tumme!

Den intilliggande avdelningen för filmvisning kommer att förvandlas till en gammaldags biograf, med sammet, kandelabrar och biostolar, och här kommer filmen om Nils Karlsson Pyssling att rulla hela sommaren!
–Vi inviger den första delen av miljön vid säsongsstarten den 18 juni och kommer därefter att ha 5-årskalas hela sommaren, lovar tf verksamhetschef Ingela Nilsson Nachtweij.
Hon betonar att Filmbyn Småland numera är ett etablerat besöksmål med en uppskattad utställning, restaurang med småländska köttbullar som signaturrätt samt en härlig upplevelseskog tillgänglig för alla dygnet runt!

–Vi har egna vandringsturer i ”Sju sagolika utflykter” och ett nära samarbete med Cykla i Filmlandskapet Småland, som arrangerar guidade cykelturer till inspelningsplatserna i området. Att vi dessutom har nära till badsjö och ligger precis vid riksväg 40 gör att vi är ett perfekt stopp för alla som vill uppleva Småland med alla sinnen, säger Ingela.

Värdefull komplettering
Ordförande Markus Kyllenbeck gläds åt den nya miljön och ser den som en värdefull komplettering av utställningen.  
­­­– Filmbyn Smålands mål är att visa Astrid Lindgren som filmskapare och att berätta om hur det gick till att spela in hennes filmer. De mest kända karaktärerna finns redan i utställningen, och det är naturligtvis mycket glädjande att vi nu även får visa upp Nils Karlsson Pyssling i vårt museum, säger Markus Kyllenbeck.
– Filmbyn var fortfarande ett nytt besöksmål när pandemin slog till. Hemestertrenden gjorde att fler svenskar hittade till oss. Vi ser nu fram emot en fantastisk sommar med både svenska och utländska besökare. Att få inviga en ny miljö sätter verkligen guldkant på vårt 5-årsfirande.

Filmbyn Småland har beviljats medel från Astrid Lindgrens Hembygd för att finansiera installationen. Ingmarie Halling och hennes team har redan inlett skapandet av den första delen. Utställningen kommer att vara öppen under hela byggprocessen.

Öppettider:
7 maj – 30 juni onsdag – söndag
1 juli – 31 augusti            alla dagar