Lärare och elever till SM i UF

Fler bilder

Fakta

Nomineringar:
Bästa vara: Clean Collect UF, Rebaked UF
Bästa UF: Clean Collect UF
Bästa Innovation: OakLock UF
Bästa hantverk: OakLock UF (vidare till SM)
Bästa affärsplan: Clean Collect UF
Bästa säljare: Tim Scheibling, Treepoxy UF
Bästa UF-lärare: Pernilla Andersson (vidare till SM)

Eksjö Gymnasium må vara en liten skola i en liten stad. Men när årets priser för Ung Företagsamhet i Jönköpings län delades ut blev det tydligt att Eksjö levererar! Ekonomieleverna från Eksjö var nominerade i hela sex klasser, varav två gick vidare till SM: OakLock UF och UF-läraren Pernilla Andersson!

UF-året 2022 går till historien. Både när det gäller framgångar för Eksjö och som rekordår i länet. Med över 1600 registrerade UF-företag var konkurrensen större än någonsin. Ändå lyckades samtliga UF-företag på skolan gå vidare i minst en av de tävlingar de deltog i. Fyra företag tog sig ända fram till länsfinalen i torsdags kväll.

Låstagg av trä
En av dem var OakLock UF, som drivs av Jacquline Jonsson, Noel Seger, Saleh Visayev, och Motaz Albasha. Alla tränar på gym och kommer dagligen i kontakt med låstaggen till gymmet.
- Vi ville göra något i trä och när vi satt och spånade kom Noel på att vi kunde testa att göra en tagg. I stunden tvekade jag, erkänner Jacquline, som ifrågasatte om tekniken verkligen kunde funka.  
De fick hjälp av Optimera låsverkstad, testade på gym, engagerade en före detta slöjdlärare och har tillbringat kvällar, helger och lov i byggprogrammets verkstad där de gjort allt praktiskt arbete. Eksjögymmen Forma Framtid och Nikaro använder de miljövänliga och välgjorda taggarna som görs av spillträ. Dialog har också inletts med Eksjö kommun och entreprenörerna umgås redan med tanken på att företagsidén ska leva vidare i någon form efter UF-tiden.

Tillsammans till SM

Taggen görs av spillträ som limmas, slipas och oljas för hand. Ett hantverk som alltså räckte till en finalplats i SM.  
- Jag har nästan inte fattat det själv. Vi var alla lite chockade och skakiga när vi skulle ta emot priset, vi hade absolut inte räknat med det, säger Jacquline och tillägger att det är extra kul att de får med sig sin lärare Pernilla Andersson till SM i Göteborg i maj.
- Så kul att vi får göra detta tillsammans. Pernilla har varit viktig för oss, framför allt när vi haft motgångar. Hon är hjälpsam och pushar utan att göra jobbet åt oss, säger Jacquline. 

Ser ungdomar växa
Pernilla har varit nominerad tidigare och tillhör UF-lärarna som varit med länge. I motiveringen, som lästes upp av Anna Gillek, regionchef, Svenskt Näringsliv, betonades Pernillas ofantliga engagemang, outtröttliga energi och etablerade kontaktnät som gör henne till en personifiering av den viktiga bron mellan skolan och näringslivet.
- Det bästa med att vara UF-lärare är att jag får vara med från början till slut – och se ungdomarna växa under den resan. Just i UF får ungdomarna utmana sig själva och gå utanför sin trygghetszon för att ta kontakt med en leverantör och att våga sälja. Att misslyckas och lyckas. Det är så mycket vinster under hela året, säger Pernilla, som gläds åt årets framgångar.
- Jag har alltid engagerade elever, men det här gänget har varit extra drivna. De har fått en stor del av sin gymnasieutbildning på distans och när de väl fick vara på plats, jobba praktiskt och kreativt märktes det hur det liksom brann till, säger Pernilla Andersson, som är lärare i ekonomi, juridik och UF på ekonomiprogrammet. 

UF - en merit
Hon har coachat åtskilliga UF-företag genom åren. Den nationella statistiken visar tydligt att ungdomar som drivit UF-företag i högre utsträckning blir företagare som vuxna.
- Bland Eksjöeleverna är det mer vanligt att man studerar vidare och kommer in på ett annat spår. Däremot blir de väldigt bra anställda och vi ser att de som drivit UF-företag har lätt för att få jobb och får fina tjänster. UF-företagande är helt klart en merit att ha i sitt CV. 

Clean Collect UF, som tillverkar skräpbehållare till bilen var nominerade i tre klasser. Som topp 6 av årets alla UF-företag i länet fick de möjlighet att pitcha sin idé på den livesända prisutdelningen.

Hela prisutdelningen finns att se i efterhand på här